nodo-domotica.nl

Energie verbruik meten met een CNY70 en of een LDR

Hier kun je discussieren over hoe je je Nodo inzet voor taken in en rondom je woning of waar dan ook. Leuke tips, deel ze dan hier.

Re: Energie verbruik meten met een CNY70 en of een LDR

Berichtdoor Maurice » 21 feb 2013, 17:59

Je bent er bijna.
Ik heb in de webapp de round waarde op 0 staan, dit zijn de cijfers achter de komma.
En je verbruik klopt inderdaad nog niet.
Want als je de grafiek "days" gebruikt telt deze elke keer de waarde erbij op van de variable.
Dus,
EventlistWrite; WiredIn 1,Off; VariableSet 1,0.00;
EventlistWrite; WiredIn 1,On; VariableSet 1,1.00;
Bij elke puls van de cny word de variable met waarde 1 doorgestuurd naar de webapp, en verhoogd dus je dagverbruik met 1.
En als de puls afvalt reset je de variable naar 0, hetzelfde zie je bij pulsecount 0.
Die wordt ook gereset en de volgende aantal pulsen worden er weer bij opgeteld.

Maar als je dan ook nog de onderstaande regel laat staan wordt de waarde in de webapp nogmaals verhoogd. En deze wordt bij de volgende puls 2 en dan 3 enz.
EventlistWrite; WiredIn 1,on; VariableInc 1,1;
En de regel die hieronderstaat moet staat er ook uit.
EventListWrite; Variable 1,100.0; VariableSet 1,0.00;
Als je de regels verwijderd moet het goed zijn.
Waarom stonden ze dan in mijn script?

Ik hou ook het huidige waterverbruik bij, zodat ik kan terugkijken in de grafiek hoeveel water mijn vaatwasser verbruikt of mijn wasmachine.
EventlistWrite; WiredIn 1,Off; VariableSet 1,0.00
EventlistWrite; WiredIn 1,On; VariableSet 1,1.00
EventlistWrite; WiredIn 1,On; VariableInc 2,1.00
EventlistWrite; Variable 2,100.00; VariableSet 2,0.00

Variable 1 is voor mijn dagverbruik en variable 2 voor mijn huidige verbruik.
In de webapp heb ik nog een value aangemaakt voor variable 2 met een line grafiek.

Ik hoop dat het duidelijk is.

Succes :D
Maurice
Maurice
 
Berichten: 29
Geregistreerd: 24 dec 2012, 22:03

Re: Energie verbruik meten met een CNY70 en of een LDR

Berichtdoor markuser » 22 feb 2013, 21:25

Hoi Maurice,

Helemaal duidelijk. Ik heb de aanpassingen gedaan, en het ziet er al beter uit! Aankomende dagen zal ik de meterstanden eens vergelijken met de webapp.
Je hoort nog van me

Mark
Mvg, Mark

4 Unit's met ethernet. Nodo-Mega V3.7, Product=SWACNC-MEGA-R744
Devices: Diverse Kaku's, DS18b20, DHT11, LCD, WS3500, CNY70, BPW40, LDR, Watersensor, Slimme meter kaifa MA304, RFLink, Raspberry PI, Domoticz Eigenbouw behuizing
Gebruikers-avatar
markuser
 
Berichten: 497
Geregistreerd: 29 feb 2012, 13:19

Re: Energie verbruik meten met een CNY70 en of een LDR

Berichtdoor Markie » 01 maart 2013, 13:00

kan ik ook ook uno als slave energie metingen inzetten jullie gebruiken een mega als ik het goed begrijp?

mvg Mark
Arduino Ethernet W5100-netwerk shield
Arduino Mega 2560 ATmega2560-16AU
Nodo Ethernetshield
Software Nodo Mega SWACNC-MEGA-R739
4 x Slave Small SWACNC-SMALL-R739
Lichtslave,Weerstationslave,Meterkastslave,ketelslave.
Gebruikers-avatar
Markie
 
Berichten: 419
Geregistreerd: 11 jan 2012, 11:41

Re: Energie verbruik meten met een CNY70 en of een LDR

Berichtdoor PieterS » 01 maart 2013, 13:46

Markie schreef:kan ik ook ook uno als slave energie metingen inzetten jullie gebruiken een mega als ik het goed begrijp?

mvg Mark

H Mark,

Ja, waarom niet? Ik gebruik Duemilanove
Weet niet of je ergens nog een Nodoshield hebt liggen? Dan ben je snel klaar.
Zo niet: Plak alleen de benodigde componenten op een gaatjesprintje en gaan met die banaan.
Ik gebruik deze sensor:
http://samenkopen.net/action_product/909457/213523
Is aangesloten op Analog 0
Bouw een scriptje en begin elke regel met Sendto [unitnummer]
Maar ik geef je mijn script (voor gas) (wat goed werkt) alvast even kado: :lol:
Met commando Sendto 3 kun je de eventlist vullen vanaf je MasterNodo

Code: Selecteer alles
sendto 3; EventlistErase;
sendto 3; EventlistWrite; WildCard RF,All; SendEvent RF;
sendto 3; EventlistWrite; WildCard Variables,All; SendEvent RF;
sendto 3; EventlistWrite; Boot 3; TimerSetMin 3,5;
sendto 3; EventlistWrite; Timer 3; VariableSet 3,0;
sendto 3; EventlistWrite; WiredIn 1,on; VariableInc 3,1;
Sendto 3; EventlistWrite; Timer 3; TimerSetMin 3,5;
sendto 3; EventlistWrite; WiredIn 1,off; VariableSet 1,0;
sendto 3; EventlistWrite; WiredIn 1,on; VariableInc 1,1;


Dit is resultaat:
Afbeelding

Ik heb zo al twee slaves: één in meterkast voor meterstanden. Tweede in keuken voor temperatuur en lichtintensiteit.
Nog leuker is natuurlijk zelf alle componenten rond de Atmel op printje zetten...
Schema:
Afbeelding
Let op: bij pin 26 staat klein foutje. Maar niet relevant verder.

Ik zal vanavond foto sturen van brouwsel...

Succes.
Pieter
PieterS
 
Berichten: 234
Geregistreerd: 21 dec 2011, 22:11

Re: Energie verbruik meten met een CNY70 en of een LDR

Berichtdoor Markie » 01 maart 2013, 15:42

PieterS schreef:
Markie schreef:kan ik ook ook uno als slave energie metingen inzetten jullie gebruiken een mega als ik het goed begrijp?

mvg Mark

H Mark,

Ja, waarom niet? Ik gebruik Duemilanove
Weet niet of je ergens nog een Nodoshield hebt liggen? Dan ben je snel klaar.
Zo niet: Plak alleen de benodigde componenten op een gaatjesprintje en gaan met die banaan.
Ik gebruik deze sensor:
http://samenkopen.net/action_product/909457/213523
Is aangesloten op Analog 0
Bouw een scriptje en begin elke regel met Sendto [unitnummer]
Maar ik geef je mijn script (voor gas) (wat goed werkt) alvast even kado: :lol:
Met commando Sendto 3 kun je de eventlist vullen vanaf je MasterNodo

Code: Selecteer alles
sendto 3; EventlistErase;
sendto 3; EventlistWrite; WildCard RF,All; SendEvent RF;
sendto 3; EventlistWrite; WildCard Variables,All; SendEvent RF;
sendto 3; EventlistWrite; Boot 3; TimerSetMin 3,5;
sendto 3; EventlistWrite; Timer 3; VariableSet 3,0;
sendto 3; EventlistWrite; WiredIn 1,on; VariableInc 3,1;
Sendto 3; EventlistWrite; Timer 3; TimerSetMin 3,5;
sendto 3; EventlistWrite; WiredIn 1,off; VariableSet 1,0;
sendto 3; EventlistWrite; WiredIn 1,on; VariableInc 1,1;


Dit is resultaat:
Afbeelding

Ik heb zo al twee slaves: één in meterkast voor meterstanden. Tweede in keuken voor temperatuur en lichtintensiteit.
Nog leuker is natuurlijk zelf alle componenten rond de Atmel op printje zetten...
Schema:
Afbeelding
Let op: bij pin 26 staat klein foutje. Maar niet relevant verder.

Ik zal vanavond foto sturen van brouwsel...

Succes.
Pieter


Beste Pieter

dat ziet er goed uit ik heb al een en ander besteld heb nog een uno liggen die wil ik gaan inzetten voor gas water en electra te meten en dan via rf naar mijn centrale mega en door naar de webapp

nog even een vraag ik zie dat jij je dag verbruik van het gas uit variable 1 haalt
maar waar haal jij je actueel gas verbruik vandaan dan of zie ik dat over het hoofd

ja ik ben me er even in aan het verdiepen zodat het straks vlotjes installeren is .

groet MArk
Arduino Ethernet W5100-netwerk shield
Arduino Mega 2560 ATmega2560-16AU
Nodo Ethernetshield
Software Nodo Mega SWACNC-MEGA-R739
4 x Slave Small SWACNC-SMALL-R739
Lichtslave,Weerstationslave,Meterkastslave,ketelslave.
Gebruikers-avatar
Markie
 
Berichten: 419
Geregistreerd: 11 jan 2012, 11:41

Re: Energie verbruik meten met een CNY70 en of een LDR

Berichtdoor PieterS » 01 maart 2013, 16:03

Ik haal actueel verbruik uit Variable 3
Overigens ben ik over die weergave niet helemaal tevreden. Heb ooit eerder grafiek van Paul gezien met zijn elektraverbruik en dat zag er beter uit. Mijn variable wordt elke vijf minuten op 0 gezet en dat is in grafiek dan ook te zien.
Graag zou ik willen weten hoe dat fraaier kan. Maar ja, ik vind dit al aardig begin.
Houd me aanbevolen voor suggesties van anderen!

Hierbij ook printscreens van configureren webapp, die had je nog tegoed.
Dagverbruik met variable 1:
Afbeelding

Actueel verbruik met variable 3:
Afbeelding

Suc6!
Ik ben benieuwd naar je bevindingen.
Gr.
Pieter
PieterS
 
Berichten: 234
Geregistreerd: 21 dec 2011, 22:11

Re: Energie verbruik meten met een CNY70 en of een LDR

Berichtdoor Markie » 01 maart 2013, 16:20

ja ik vind het er netjes uitzien alleen wat mij even bezig houd is dat actuele verbruik wat dus in de grafiek om de 5 minuten naar beneden gaat en dat komt dus puur alleen maar door dat je
variable maar tot 100 telt tja wat daar een oplossing voor is ik weet er wel een dat is de userplugin gaan gebruiken van Mvdbro en dan moet je dus zijn energie meet slave na bouwen want na mij weten heeft hij er geen last van volgens mij maar kan het mis hebben .


wel alvast dank voor je info daar kan ik weer verder mee bouwen ik heb al een slave draaien met de weergegevens van mijn weerstation die werkt super.

groetjes Mark
Arduino Ethernet W5100-netwerk shield
Arduino Mega 2560 ATmega2560-16AU
Nodo Ethernetshield
Software Nodo Mega SWACNC-MEGA-R739
4 x Slave Small SWACNC-SMALL-R739
Lichtslave,Weerstationslave,Meterkastslave,ketelslave.
Gebruikers-avatar
Markie
 
Berichten: 419
Geregistreerd: 11 jan 2012, 11:41

Re: Energie verbruik meten met een CNY70 en of een LDR

Berichtdoor PieterS » 01 maart 2013, 17:40

Markie schreef:ja ik vind het er netjes uitzien alleen wat mij even bezig houd is dat actuele verbruik wat dus in de grafiek om de 5 minuten naar beneden gaat en dat komt dus puur alleen maar door dat je
variable maar tot 100 telt


Nee, dat komt omdat ik de timer op 5 minuten heb ingesteld en dan vervolgens de variable 3 laat resetten. Dat is bewust proces en gelukkig geeft de meter in die periode geen 100 pulsen... :shock:
Maar ik wil eigenlijk soort grafiek zoals Paul ooit liet zien (weliswaar met elektra):
Afbeelding
Daarbij is te zien dat zijn actuele verbruik nooit op nul komt.
Hij gebruikte daarbij commando VariablePulse maar dat is inmiddels achterhaald.

@Paul: zou je hier een keer iets aan uitleg over willen geven?

Gr.
Pieter
PieterS
 
Berichten: 234
Geregistreerd: 21 dec 2011, 22:11

Re: Energie verbruik meten met een CNY70 en of een LDR

Berichtdoor Markie » 01 maart 2013, 17:53

PieterS schreef:
Markie schreef:ja ik vind het er netjes uitzien alleen wat mij even bezig houd is dat actuele verbruik wat dus in de grafiek om de 5 minuten naar beneden gaat en dat komt dus puur alleen maar door dat je
variable maar tot 100 telt


Nee, dat komt omdat ik de timer op 5 minuten heb ingesteld en dan vervolgens de variable 3 laat resetten. Dat is bewust proces en gelukkig geeft de meter in die periode geen 100 pulsen... :shock:
Maar ik wil eigenlijk soort grafiek zoals Paul ooit liet zien (weliswaar met elektra):
Afbeelding
Daarbij is te zien dat zijn actuele verbruik nooit op nul komt.
Hij gebruikte daarbij commando VariablePulse maar dat is inmiddels achterhaald.

@Paul: zou je hier een keer iets aan uitleg over willen geven?

Gr.
Pieter



tja inderdaad denk dat er niks anders op zit dan wachten wachten en wachten op de nieuwe release misschien dat er dan verbetering komt .
je zou in de tussentijd natuurlijk de handel eens kunnen aansluiten op d18 en dan met pulstime en pulscount kunnen kijken hoe het er dan uit komt te zien ..
succes MArk
Arduino Ethernet W5100-netwerk shield
Arduino Mega 2560 ATmega2560-16AU
Nodo Ethernetshield
Software Nodo Mega SWACNC-MEGA-R739
4 x Slave Small SWACNC-SMALL-R739
Lichtslave,Weerstationslave,Meterkastslave,ketelslave.
Gebruikers-avatar
Markie
 
Berichten: 419
Geregistreerd: 11 jan 2012, 11:41

Re: Energie verbruik meten met een CNY70 en of een LDR

Berichtdoor bas » 05 maart 2013, 18:57

Om de led van de elektrameter te signaleren kun je ook een TSL261 of TSL257 Light to Voltage sensor
gebruiken. Die werken prima. Ik heb ze een tijdje gebruikt met een ander ontwerp wat special voor energie monitoren wordt ontwikkeld (http://openenergymonitor.org)
Op deze site is ook veel info te winden over diverse meet-manieren.
Ik vond de Nodo alleen wat leuker om mee te stoeien.
Groet en succes met de hobby. Bas
bas
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 05 maart 2013, 18:32

Vorige

Keer terug naar Nodo toepassingen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 9 gasten

cron