WebApp

Uit Nodo Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

SmartPhone.jpg


De WebbApp

De WebApp is een toepassing die het mogelijk maakt om je Nodo te bedienen vanaf je smartphone, tabblet en computer. Deze service draait op de fileservers waar onze website wordt gehost. Hiermee kun je je Nodo bedienen vanaf iedere plaats op de wereld waar internet beschikbaar is.

Hoe het werkt

De WebApp onderhoudt via ethernet/internet verbinding met je Nodo. In de WebApp kun je apparaten, activiteiten en alarmen definieren. Zodra er vanuit de WebApp een knop wordt ingedrukt, zal de server waar de WebApp op draait een event naat de Nodo versturen. De Nodo voert bijbehorende acties uit. Zo kan een druk op de knop leiden tot het schakelen van een Klik-Aan-Klik-Uit ontvanger of een ander apparaat. Omgekeerd is er ook gegevensuitwiseling. Als er vanuit de Nodo events voorkomen, dan worden deze eveneens verstuurd naar de WebApp. Daar ontvangen kunnen met deze gegevens meetwaarden of grafieken worden getoond. Tot slot bevat de WebApp hulpmiddelen om de Nodo te configureren.

Veiligheid

Er komen veel vragen over veiligheid en betrouwbaarheid in relatie tot de WebApp. Het is altijd goed om bewust te zijn van de risico's. Geen enkel aan internet gekoppeld systeem is waterdicht en de mate van veiligheid is afhankelijk van vele factoren. Over veilgheid het volgende:

 1. Wachtwoorden: Deze worden niet opgeslagen in de WebApp en ook niet uitgewisseld. Ook het in de Nodo ingestelde wachtwoord kan niet worden opgevraagd. Bij het uitwisselen van events tussen WebApp wordt gebruik gemaakt van een steeds wisselende sleutel. Als een ander van buiten af toegang tot je Nodo wil hebben kan dit uitsluitend als deze sleutel bekend is.
 2. Beschikbaarheid internet: De WebApp speelt geen rol in de verwerking van events. Het is in feite niet meer dan een grafische schil bovenop je Nodo. Stel dat er (tijdelijk) geen internetverbinding tussen WebApp en Nodo mogelijk is, dan zal de Nodo gewoon zijn taken blijven uitvoeren. Alle verwerking en scripts bevinden zich in de Nodo.
 3. Open poorten: Let bij het openzetten van de poorten van je router op dat je je Nodo kwetsbaar is voor toegang van buitenaf als je poort 23 open zet voor TelNet of als je andere poorten open zet en nog geen wachtwoord hebt ingesteld op je Nodo. Tijdens automatische configuratie vanuit je WebApp wordt het wachtwoord ingesteld.

Aanmaken van een account

Om gebruik te kunnen maken van de WebApp moet je eerst een account aanmaken. Dit werkt als volgt:

 1. Ga naar de website van de WebApp
 2. Klik op SignUp om een account aan te maken;
 3. Vul je voornaam, achternaam en email adres is. Je email wordt dan je loginnaam;
 4. Klik op de button SignUp. Je account wordt aangemaakt en je ontvangt een email met daarin het verzoek om je account te bevestigen.
 5. Bevestig je account zoals aangegeven in de email die je hebt ontvangen.

De WebApp is nu gereed voor gebruik en hoeft nu alleen nog maar aan de Nodo gekoppeld te worden.

WebApp en Nodo koppelen

Om de WebApp te kunnen koppelen aan je Nodo heb je een correct funktionerende Nodo nodig die toegankelijk is vanaf internet. Ben je nog niet zo ver, volg dan de stappen in Getting started. De laatste stap is om de WebApp en de Nodo aan elkaar bekend te maken. Met het openzetten van de poort op je router heeft de WebApp toegang tot je Nodo en kan de noodzakelijke instellingen maken die de Nodo nodig heeft om ook de WebApp te kunnen benaderen. Log aan op de WebApp en gan naar het scherm Settings | Communication


SetupCommunication.png


Voer de volgende stappen uit:

 1. Plaats een vers geformatteerde SDCard in de Nodo en start de Nodo opnieuw op.
 2. vul bij Nodo IP address het IP adres in waar de Nodo vanaf internet bereikbaar is. Dit is op te vragen via de Website WhatIsMyIP.com
 3. TPC-IPpoort is de poort waarover de communicatie plaats zal vinden. Deze poort heb je in een eerdere stap in je router open gezet. Default is deze 6636.
 4. Nodo Password is het wachtwoord dat overeenkomt met het wachtwoord waarmee is aangelogd. Deze wordt overgenomen door je Nodo. (Uitsluitend tijdens de configutarie zal eenmalig je wachtwoord worden getransporteerd)
 5. plaats het vinkje bij Auto configure your default Nodo;
 6. klik op de button Save & check connection

Zodra je de laatste stap hebt gedaan zal de WebApp alle noodzakelijke instellingen aanpassen. Dit kan enige tijd duren. Gedurende deze stap mag je de Nodo niet resetten, rebooten of een Seriele verbinding openen. Na enige tijd verschijnt de melding: Configuration succeded.

Gereed voor gebruik !

Je Nodo en de WebApp zijn gereed voor gebruik. Mocht er een fout zijn opgetreden, dan is dit vrijwel altijd te wijten aan het niet goed op kunnen zetten van een verbinding tussen Nodo en webapp. Check dan:

 • Krijgt je Nodo een geldig IP adres van je router?
 • Juiste poort open op je router?
 • Correct IP adres opgegeven waar je Nod vanaf internet toegankelijk is?
 • Geformatteerde SDCard correct geplaatst?
 • Kan de voeding van de Nodo voldoende stroom leveren (1,5 ampere?)