Ventilatie met nalooptijd

Uit Nodo Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Toepassing

Aansturen van een ventilatie systeem, met naloop regeling.

Beschrijving

In de meeste (wat nieuwere) huizen zal een centraal ventilatie systeem aanwezig zijn. Veelal heeft zo'n systeem drie standen (laag/midden/hoog), waarvan de laagste stand permanent aan staat. De midden en hoog standen kunnen worden gekozen met een schakelaar, vaak in de keuken.

Soms kan het prettig zijn als die hogere standen automatisch worden in- en uitgeschakeld, bijvoorbeeld omdat iemand een douche neemt. Tijdens het douchen wil je de midden stand inschakelen, maar ook na het douchen wil je wat extra ventilatie capaciteit om het vocht goed af te voeren.

Het elektrische gedeelte van deze oplossing laten we hier achterwege. We gaan er vanuit dat de midden en hoge stand ingeschakeld kunnen worden via een relais schakeling, gekoppeld aan WiredOut poorten 1 en 2. Verder gaan we er vanuit dat het inschakelen van de verlichting in de douche wordt gemeld door een KAKU inbouwzender, zoals bijvoorbeeld een AWMT-230.

Voor dit voorbeeld kiezen we de volgende opzet:

 • inschakelen van het licht in de douche: schakel ventilatie op "midden"
 • uitschakelen van het licht in de douche: schakel ventilatie op "hoog"
 • 30 minuten na uitschakelen van het licht: schakel ventilatie op "midden"
 • 60 minuten na uitschakelen van het licht: schakel ventilatie op "laag"

Dit kunnen we realiseren met de volgende Eventlist regels:

NewKAKU 0x22C7B80,on; WiredOut 1,on;  (licht schakelt aan: middenstand fan)
NewKAKU 0x22C7B80,off; WiredOut 2,on;  (licht schakelt uit: hoge stand fan)
NewKAKU 0x22C7B80,off; Timer 1, 30;   (licht schakelt uit: korte naloop timer)
NewKAKU 0x22C7B80,off; Timer 2, 60;   (licht schakelt uit: lange naloop timer)
Timer 1; WiredOut 2,off;        (korte naloop timer: schakel hoge stand uit)
Timer 2; WiredOut 1,off;        (lange naloop timer: schakel midden stand uit)

Een waarschuwing: zorg er bij deze opzet voor dat het nooit kan voorkomen dat de middenstand is uitgeschakeld, terwijl de hoge stand is ingeschakeld. Bij sommige types afzuig installaties kan dit tot schade aan de motor leiden.

En uiteraard: bij het schakelen van dit soort installaties heeft u te maken met gevaarlijke elektrische spanning! Doe dit alleen als u goed weet wat u doet!

Over de relais: de elektrische motor die een ventilatie systeem aandrijft gebruikt weliswaar niet zo heel veel vermogen, maar de aanloopstroom kan best hoog zijn. Dit stelt bijzondere eisen aan de gebruikte relais. Kies daarom een relais dat hoge stromen aankan, bijvoorbeeld geschikt is voor 230V en 16A.

Zie ook: