nodo-domotica.nl

Oproep: Somfy

Alles over domotica wat NIET over de nodo gaat

Oproep: Somfy

Berichtdoor Paul » 09 okt 2011, 15:36

Wie heeft er een afstandsbediening van somfy te leen. Ik ben aan het kijken of het mogelijk is dit protocol ook in de Nodo op te nemen zodat met de Nodo ook rechtstreeks rolgordijnen en luiken te bedienen zijn.
Groeten Paul
Paul
 
Berichten: 1152
Geregistreerd: 31 aug 2011, 20:33

Re: Oproep: Somfy

Berichtdoor Petervd » 14 dec 2011, 09:38

Hoi,

Ik heb hier een Telis Soliris RTS zender van Somfy , gezien het weertype veracht ik niet dat ik deze de komende 2 maanden nodig zal hebben.. 8-) . Echter ik verwacht niet dat je er wat mee zal kunnen. Heb er al een mee gestoeid, Nodo ziet er niets van voorbij komen, ook niet met RAW signal.

Bij wat speurwerk kom ik er achter dat hij werkt volgens modulatie type ASK type A1 (wat dat ook moge zijn). Ik vermoed dat het een FM variant is... niet zeker. Zal hem eens openschroeven om te kijken wat er voor een chip inzit.

Ik hoor wel of je hem nodig hebt.


gr Peter
Petervd
 
Berichten: 34
Geregistreerd: 01 dec 2011, 16:25

Re: Oproep: Somfy

Berichtdoor Paul » 14 dec 2011, 18:06

Petervd schreef:Hoi,

Ik heb hier een Telis Soliris RTS zender van Somfy , gezien het weertype veracht ik niet dat ik deze de komende 2 maanden nodig zal hebben.. 8-) . Echter ik verwacht niet dat je er wat mee zal kunnen. Heb er al een mee gestoeid, Nodo ziet er niets van voorbij komen, ook niet met RAW signal.

Bij wat speurwerk kom ik er achter dat hij werkt volgens modulatie type ASK type A1 (wat dat ook moge zijn). Ik vermoed dat het een FM variant is... niet zeker. Zal hem eens openschroeven om te kijken wat er voor een chip inzit.

Ik hoor wel of je hem nodig hebt.


gr Peter

Kijk eerst maar eens op welke frequentie hij zendt. Als het 433 is dan kunnen we er wat mee. Overigens lijkt het mij ook mogelijk om zonwering te sturen met kaku ontvanger SUN300, of een Nodo met relais.
Groeten Paul
Paul
 
Berichten: 1152
Geregistreerd: 31 aug 2011, 20:33

Re: Oproep: Somfy

Berichtdoor kabouter » 15 dec 2011, 10:50

Ik heb hier ook een Telis 4 RTS zender van Somfy.
ben hier ook eens mee bezig geweest, kon inderdaad wel de codes voorbij zien komen,
maar deze veranderde regelmatig van code ( rolling code ? of zoiets ). :?:
Deze zender heeft 4 verschillende ledjes onboard met de mogelijkheid om van functie te veranderen. :roll:
1 toets voor omhoog en 1 toes voor omlaag en een 3é toets om te stoppen.
met een 4é toets bestaat de mogelijkheid om te switchen welke van de 4 aansluitingen moet reageren. :idea:
helaas heb ik deze afstand bediening elke dag nodig i.v.m. bediening rolluiken. :oops:
indien je het wilt kan ik de codes een keertje tonen.

p.s. ik maak gebruik van een Arduino Mega 2560 met de "oude" Nodo shield V1.0
Nodo Version nummer 121 ( dus "oud" :mrgreen: )
kabouter
 
Berichten: 214
Geregistreerd: 10 nov 2011, 13:57

Re: Oproep: Somfy

Berichtdoor Petervd » 15 dec 2011, 20:41

Paul schreef:
Petervd schreef:Hoi,

Ik heb hier een Telis Soliris RTS zender van Somfy , gezien het weertype veracht ik niet dat ik deze de komende 2 maanden nodig zal hebben.. 8-) . Echter ik verwacht niet dat je er wat mee zal kunnen. Heb er al een mee gestoeid, Nodo ziet er niets van voorbij komen, ook niet met RAW signal.

Bij wat speurwerk kom ik er achter dat hij werkt volgens modulatie type ASK type A1 (wat dat ook moge zijn). Ik vermoed dat het een FM variant is... niet zeker. Zal hem eens openschroeven om te kijken wat er voor een chip inzit.

Ik hoor wel of je hem nodig hebt.


gr Peter

Kijk eerst maar eens op welke frequentie hij zendt. Als het 433 is dan kunnen we er wat mee. Overigens lijkt het mij ook mogelijk om zonwering te sturen met kaku ontvanger SUN300, of een Nodo met relais.


Heb even gezocht, dit kan ik vinden over de handzender:

Radio frequency 433.42MHz ± 100kHz
EIRP (Equivalent Isotropically Radiated Power ) -4 dBm or 0.4mW
Modulation type ASK type A1


Overigens heb ik ook nog zo'n Zonne-Wind sensor, maar die werk volgens het zelfde principe.

De SUN300 gebruik ik nu om mijn dakraam te bedienen
Petervd
 
Berichten: 34
Geregistreerd: 01 dec 2011, 16:25

Re: Oproep: Somfy

Berichtdoor Paul » 16 dec 2011, 15:49

Als je de somfy afstandsbediening kan missen voor een tijdje dan graag. Dan zal ik er een Logic analyseren aan hangen en kijken of er iets van te maken is.
Groeten Paul
Paul
 
Berichten: 1152
Geregistreerd: 31 aug 2011, 20:33

Re: Oproep: Somfy

Berichtdoor Sjoerdp » 28 mei 2012, 16:34

Ik ben benieuwd of er nog onderzoek gedaan is naar de Somfy RTS sturing. Het werkt in ieder geval met een rolling code, dus lastig met de Nodo na te maken als je het algoritme niet kent.

Ik heb vandaag een Somfy Telis 1 afstandsbediening opengeschroeft en daar zitten (gelukkig!!) een aantal normale schakelaartjes (zoals de resetknop op de Arduino) die voor de bediening zorgen. Ik overweeg dus om een extra Somfy Telis 4 (5 kanaals) afstandsbediening te kopen en deze dan aan de Nodo te hangen en via de WiredOut aan te sturen.

Heeft iemand dit al geprobeerd?

En kun je deze schakelaars het makkelijkste met een Opto-coupler ofzo aansturen? Aangezien een LEDje rechtstreeks werkt op een uitgang, zal een opto-coupler dat ook wel doen?

Het gaat ook veel WiredOut pinnetjes kosten (maar dan kun je wel vier rolluiken/zonneschermen sturen):
- Omhoog
- Naar beneden
- My / Stop knop
- Kanaal selecteren

En heeft er iemand tips voor het kiezen van het juiste kanaal? Je moet een aantal keren op het knopje drukken totdat het lampje bij het juiste kanaal knippert. Dat wordt dus de status bijhouden in variabelen in de Nodo ofzo.
Sjoerdp
 
Berichten: 106
Geregistreerd: 01 okt 2011, 17:20

Re: Oproep: Somfy

Berichtdoor SystemLord » 13 jun 2012, 13:05

Sjoerdp schreef:Ik ben benieuwd of er nog onderzoek gedaan is naar de Somfy RTS sturing. Het werkt in ieder geval met een rolling code, dus lastig met de Nodo na te maken als je het algoritme niet kent.

Ik heb vandaag een Somfy Telis 1 afstandsbediening opengeschroeft en daar zitten (gelukkig!!) een aantal normale schakelaartjes (zoals de resetknop op de Arduino) die voor de bediening zorgen. Ik overweeg dus om een extra Somfy Telis 4 (5 kanaals) afstandsbediening te kopen en deze dan aan de Nodo te hangen en via de WiredOut aan te sturen.

Heeft iemand dit al geprobeerd?

En kun je deze schakelaars het makkelijkste met een Opto-coupler ofzo aansturen? Aangezien een LEDje rechtstreeks werkt op een uitgang, zal een opto-coupler dat ook wel doen?

Het gaat ook veel WiredOut pinnetjes kosten (maar dan kun je wel vier rolluiken/zonneschermen sturen):
- Omhoog
- Naar beneden
- My / Stop knop
- Kanaal selecteren

En heeft er iemand tips voor het kiezen van het juiste kanaal? Je moet een aantal keren op het knopje drukken totdat het lampje bij het juiste kanaal knippert. Dat wordt dus de status bijhouden in variabelen in de Nodo ofzo.



Wellicht is dit wat: http://www.somfy.com/downloads/nam_pro/rtsdry.pdf

of dit: http://code.google.com/p/somfuino/source/browse/ weet alleen niet echt de status daarvan, maar is ook een combo van arduino en een shield voor somfy toepassingen.

En hier wellicht wat inspiratie: http://androidzonwering.blogspot.nl/

Wil zelf ook mijn somfy screens kunnen besturen, maar ben er nog niet echt uit hoe en wat, dus ben benieuwd naar je voortgang!
SystemLord
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 06 sep 2011, 14:08

Re: Oproep: Somfy

Berichtdoor Sjoerdp » 19 jun 2012, 10:13

Ik heb besloten om mijn rolluiken te gaan bestellen met een wandschakelaar en deze dan direct te vervangen door een ASUN-650. Dat is toch flexibeler, verwacht ik.

Blijft het jammer dat ik dan mijn zonnescherm niet kan bedienen. De door jou genoemde Somfy module is een oplossing, maar is een stuk duurder dan een (tweedehands) extra zender die ik uit elkaar kan halen. Sterker nog, ik heb het idee dat die module eigenlijk gewoon een uit elkaar gehaalde afstandsbediening is... Ik denk dus dat ik toch maar ga voor de optie waarbij ik een Telis-1 afstandsbediening ga gebruiken.
Sjoerdp
 
Berichten: 106
Geregistreerd: 01 okt 2011, 17:20

Re: Oproep: Somfy

Berichtdoor bryan241 » 19 jun 2012, 12:28

Ik ben benieuwd hoe je de knoppen op de afstandsbediening gaat aansturen vanuit de arduino.
2e hands telis 1 remote heb ik al gezien voor onder de 20 euro.
bryan241
 
Berichten: 172
Geregistreerd: 07 jan 2012, 14:14

Volgende

Keer terug naar Overige domotica

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron