Mini pro op 8Mhz / 3v3 + NRF

Experimentele Nodo hardware.
Forumregels
LET OP: DIT IS HET EXPERIMENTELE GEDEELTE
BETREDEN OP EIGEN RISICO :lol:

Mini pro op 8Mhz / 3v3 + NRF

Berichtdoor rtenklooster » 19 jan 2015, 22:52

Hallo heren,

Mijn plan: een mini pro ombouwen naar 8 Mhz zodat deze gevoed kan worden door een batterij, zonder gebruik van omvormers.
De mini pro moet
1) Ontdaan worden van onnodige leds, weerstanden en spannings regelaars.
2) Verder moet hij worden voorzien van een juiste bootloader.
3.a) Hierna wil ik een nrf modue rechtstreeks aansluiten, eerst rechtstreeks op de batterij,
3.b) als dit werkt voeden middels een wiredout pin.

4) Ik wil er een sensor slave van maken dus bijv. een ldr , een dht22 of een bmp180 op aansluiten.

5) Middels sleep de boel platgooien en om de x aantal minuten data laten versturen.
6) Uiteraard als de boel werkt even meten wat het excacte verbruik e.d. is.
7) De resultaten met u allen delen.

Tot zover het plan, nu de uitvoering:
1) Overgeslagen
2) Gelukt, daarna de nodo code geupload. Plugin 33 / beta sento geupload.
3.a) NRF op VCC aangesloten, evenwijdig aan de mini pro.

Tot zover nog geen rook. Ook geen resultaat, althans niet helemaal zoals gehoopt.

Ik krijg geen boot events voorbij op de mega, maar: Er is wel verbinding. Ik kan namelijk via nrf status 14; wel verbinding maken.
Code: Selecteer alles
Input=Serial; Unit=1; Event=NRF Status,14
status 46
roundtrip 4

SendTo geeft timeouts dus dat werkt verder niet.

Er werkt dus een deel, een ander deel werkt niet. Ik kan me uiteraard voorstellen dat de nodo code niet gebouwd is om te werken op 8Mhz.
Iemand een idee hoe we dit verder aan kunnen passen / pakken?
rtenklooster
 
Berichten: 377
Geregistreerd: 04 aug 2012, 12:10
Woonplaats: Aduard

Re: Mini pro op 8Mhz / 3v3 + NRF

Berichtdoor rtenklooster » 25 jan 2015, 11:10

Even een kleine update.

Heb inmiddels alle onnodige componenten verwijderd:
- Power Led + weerstand ( 101 )
- Status Led + weerstand ( 101 )
- 5v LDO (spannings regelaar)

Ik had in eerste instantie de bootloader voor een arduino mini pro 3v3 8Mhz geinstalleerd.
Blijkbaar heeft deze een externe 8 Mhz oscillator dus dit was niet de juiste keuze.
Vandaar dat ik deze board settings heb geladen:
Code: Selecteer alles
##############################################################

atmega328bb.name=ATmega328 on a breadboard (8 MHz internal clock)

atmega328bb.upload.protocol=stk500
atmega328bb.upload.maximum_size=30720
atmega328bb.upload.speed=57600

atmega328bb.bootloader.low_fuses=0xE2
atmega328bb.bootloader.high_fuses=0xDA
atmega328bb.bootloader.extended_fuses=0x05
atmega328bb.bootloader.path=arduino:atmega
atmega328bb.bootloader.file=ATmegaBOOT_168_atmega328_pro_8MHz.hex
atmega328bb.bootloader.unlock_bits=0x3F
atmega328bb.bootloader.lock_bits=0x0F

atmega328bb.build.mcu=atmega328p
atmega328bb.build.f_cpu=8000000L
atmega328bb.build.core=arduino:arduino
atmega328bb.build.variant=arduino:standard

# remove this line if you want to program the chip normally
atmega328bb.upload.using=Arduino as ISP


Hiermee heb ik het weer een stapje verder werkend gekregen. Ik heb de nodo software geladen met nodo tool en nrf plugin.
Inmiddels heb ik één mini pro gesloopt waarschijnlijk. Heb enkel het pull-down weerstandje van de reset knop laten zitten maar krijg geen verbinding meer met mijn usbasp.
Zal later eventjes doormeten of - en zo ja werk spoortje onderbroken is.

Vooralsnog heb ik een nieuwe mini pro gepakt, en deze zonder aanpassingen voorzien van de nieuwe bootloader.
Hij draait nu op 3v3, maar de 16Mhz Crystal is nog verbonden, Deze wordt volledig genegeerd volgens http://forum.arduino.cc/index.php?topic=170208.0

Ik had voor de zekerheid de baudrate naar 2400 gezet in de nodo sketch.
Ik kan nu de eventlist schrijven / lezen middels de nodo tool, de eventlist wordt ook uitgevoerd, so far - so good.
Conclusie:
8 Mhz 3v3 : Nodo tool werkt, NRF Pingen op unitnummer werkt, de eventlist werkt.
8 Mhz 3v3 : NRF Verzenden / sendto werkt nog niet

To be continiued.

Andere nodo-isten, als jullie hier ervaringen mee hebben, hoor ik het graag!
rtenklooster
 
Berichten: 377
Geregistreerd: 04 aug 2012, 12:10
Woonplaats: Aduard

Re: Mini pro op 8Mhz / 3v3 + NRF

Berichtdoor rtenklooster » 26 jan 2015, 19:28

Ondertussen werkt vrijwel alles naar behoren,ik had op mn mega niet de laatste svn versie staan.

De barometer die ik had aangesloten geeft echter onder de 3v geen goede readings meer.
Ik heb een 3v3 step-up converter / booster besteld, kijken of dit een optie is.
Enerzijds gaat het standby verbruik omhoog, weet nog niet hoeveel, anderzijds kan je langer op een batterij doen.. hij trekt hem als het goed is helemaal leeg.
Dit testen we tzt nog eventjes.

Nieuwe uitdaging:
Mijn plan was, om de nrf module aan te sluiten op een wired-out poort. Helaas werkt dit niet.
Er vind geen communicatie meer plaats na ontwaken uit sleep. Ik heb gepoogd er weer leven in te krijgen middels NRF Reset, dit bied geen oplossing. Er komt ook geen connectie op gang als je hem pingt. De module is wel keurig voorzien van 3v.

Martinus, jij als nrf man; wat adviseer jij? Via een wired-out poort, en moet ik dan wat aanpassingen doen in de sketch?
Ik zie defines als :
NRF_FINDMASTER
NRF_FEATURE_ONOFF
NRF_FEATURE_FINDMASTER
NRF_DEFAULT_DESTINATION
Moet ik hier nog wat mee?

Ik heb hem nu op vcc, middels NRF Off en NRF Reset zet ik hem aan / uit. Is dit de gewenste oplossing? NRF Off schakelt de module niet altijd in sleep modus, soms wel, soms niet ( volgens de multimeter..) ik heb overigens NRF_FEATURE_ONOFF wel op true gezet. Ik begrijp dat je geen support geeft, dit verwacht ik niet maar zou je iets meer info kunnen geven wat bovenstaande defines betekenen? En wat jouw ervaringen zijn op sleep gebied?
rtenklooster
 
Berichten: 377
Geregistreerd: 04 aug 2012, 12:10
Woonplaats: Aduard

Re: Mini pro op 8Mhz / 3v3 + NRF

Berichtdoor mvdbro » 26 jan 2015, 22:00

Batterijmode is nog in ontwikkeling. Uitdaging is dat de NRF unicast gebruikt voor het zenden van berichten naar alle actieve Nodo's. Een batterij Nodo gaat inactief en de andere Nodo's blijven dan contact zoeken. De oplossing hiervoor is min of meer werkend, zie voorbeeld eventlist van het openhr20 experiment:

Code: Selecteer alles
eventlistwrite; boot 31; timerset 1,30;
eventlistwrite; timer 1; wiredout 2,on;
eventlistwrite; timer 1; openhr20 delay,10;
eventlistwrite; timer 1; nrf reset;
eventlistwrite; timer 1; openhr20 variableget,1;
eventlistwrite; timer 1; timerset 2,1;
eventlistwrite; timer 2; openhr20 status;
eventlistwrite; timer 2; variablesend 1,RF;
eventlistwrite; timer 2; openhr20 delay,250;
eventlistwrite; timer 2; variablesend 3,RF;
eventlistwrite; timer 2; openhr20 delay,250;
eventlistwrite; timer 2; variablesend 4,RF;
eventlistwrite; timer 2; nrf off;
eventlistwrite; timer 2; wiredout 2,off;
eventlistwrite; timer 2; timerset 1,1;
eventlistwrite; timer 2; openhr20 sleep,75;


gebruikte config:
Code: Selecteer alles
#define PLUGIN_033
#define PLUGIN_033_CORE
#define NRF_FEATURE_ONOFF true
#define NRF_DEFAULT_DESTINATION  4  // centrale Nodo in testlab
#define NRF_CSN_PIN      A0
#define NRF_MOSI_PIN     A1
#define NRF_MISO_PIN     9
#define NRF_SCK_PIN      10
#define NODO_BETA_PLUGIN_SENDTO


Dit draait nu enkele weken in het testlab en lijkt goed te gaan. Draait op 3 volt zonder spanningsregelaars oid. Van belang is een kleine delay na het schakelen van de wiredout die de NRF voedt.
mvdbro
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: 21 okt 2011, 12:06

Re: Mini pro op 8Mhz / 3v3 + NRF

Berichtdoor rtenklooster » 27 jan 2015, 00:39

Dank Martinus voor de info.

Ik had al zo'n vermoeden dat het op deze manier zou werken, en had dit reeds geprobeerd, inclusief delays...
In eerste, tweede en derde instantie werkte het niet, gaf de moed al een beetje op, ging een wijntje drinken en ineens.. daar is ie.
Lijkt nu te werken .Later even meer metingen doen betreft verbruik, ook ff proberen of ie het blijft doen na spanningsloos maken.

Kwam er ook achter dat als je een bpm180 aansluit, die ook vcc via een wired-out pin krijgt de boel niet werkt.
In eerste instantie leek dit te komen door een te lage spanning... maar heb nu de nodo core aangepast, bij boot gaat wired-out 1 hoog, nu werkt hij zonder fouten...
rtenklooster
 
Berichten: 377
Geregistreerd: 04 aug 2012, 12:10
Woonplaats: Aduard

Re: Mini pro op 8Mhz / 3v3 + NRF

Berichtdoor mvdbro » 28 jan 2015, 18:12

rtenklooster schreef:Lijkt nu te werken .Later even meer metingen doen betreft verbruik

En wat zijn de resultaten bij jou? Ik heb mijn atmel op 3V3 en 8MHz kristal nog eens gemeten:
Afbeelding
Lager dan dit heb ik nog niet eerder gezien.
mvdbro
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: 21 okt 2011, 12:06

Re: Mini pro op 8Mhz / 3v3 + NRF

Berichtdoor rtenklooster » 29 jan 2015, 19:53

Martinus,
Ik kan nu even niet meten want ik zit te klooien met de brown-out detectie.
Welke board configuratie gebruik jij? Hij wil nu namelijk niet opstarten op 2x aa, spanning is iets gezakt 2.8v en hij reset steeds.
Zou wel gewoon moeten werken, op 3.3v doet ie het wel.
Meende dat extended fuses 0x07 moest zijn?
Code: Selecteer alles
##############################################################

atmega328bb.name=ATmega328 on a breadboard (8 MHz internal clock)

atmega328bb.upload.protocol=stk500
atmega328bb.upload.maximum_size=30720
atmega328bb.upload.speed=57600

atmega328bb.bootloader.low_fuses=0xE2
atmega328bb.bootloader.high_fuses=0xDA
atmega328bb.bootloader.extended_fuses=0x07 //  WAS 0x05
atmega328bb.bootloader.path=arduino:atmega
atmega328bb.bootloader.file=ATmegaBOOT_168_atmega328_pro_8MHz.hex
atmega328bb.bootloader.unlock_bits=0x3F
atmega328bb.bootloader.lock_bits=0x0F

atmega328bb.build.mcu=atmega328p
atmega328bb.build.f_cpu=8000000L
atmega328bb.build.core=arduino:arduino
atmega328bb.build.variant=arduino:standard

# remove this line if you want to program the chip normally
atmega328bb.upload.using=Arduino as ISP
rtenklooster
 
Berichten: 377
Geregistreerd: 04 aug 2012, 12:10
Woonplaats: Aduard

Re: Mini pro op 8Mhz / 3v3 + NRF

Berichtdoor rtenklooster » 29 jan 2015, 21:32

Update.

1) Sinds ik default destination heb geactiveerd crashed mijn mega geregeld.
2) Heb hem nu wel werkend op 2x aa
3.A) Communicatie met mega blijft lastig, variabelen die worden verzonden komen niet binnen ondanks nrf reset e.d.
3.B) Inkomende communicatie werkt wel, zie keurig nrf variabelen vanaf de mega op de slave binnenkomen.
3.C) Het begint soms spontaan na een tijdje te werken. Overigens maar 1 van de twee verzonden variabelen, dat is wel vreemd gezien hij niet slaapt tussen door.
3.D) Als de communicatie eenmaal werkt, en ik reset de mega, komen de events wederom NIET binnen. Het probleem lijkt dus in de mega te zitten.

Mijn huidige eventlist:
Code: Selecteer alles
EventListWrite; Boot 14; TimerSet 1,20;
EventListWrite; Timer 1; TimerSet 1,60;
EventListWrite; Timer 1; WiredOut 1,On;
EventListWrite; Timer 1; WiredOut 2,On;
EventListWrite; Timer 1; Delay 10;
EventListWrite; Timer 1; NRF Reset;
EventListWrite; Timer 1; BMP085Read 1;
EventListWrite; Timer 1; VariableSend 1,RF;
EventListWrite; Timer 1; Delay 2;
EventListWrite; Timer 1; VariableSend 2,RF;
EventListWrite; Timer 1; Delay 2;
EventListWrite; Timer 1; NRF Off;
EventListWrite; Timer 1; WiredOut 1,Off;
EventListWrite; Timer 1; WiredOut 2,Off;
EventListWrite; Timer 1; Sleep;


Nu komt alleen maar var1 binnen, terwijl volgens de nodotool alles keurig is verzonden.
Afbeelding
rtenklooster
 
Berichten: 377
Geregistreerd: 04 aug 2012, 12:10
Woonplaats: Aduard


Keer terug naar Hardware

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast