nodo-domotica.nl

Centrale verwarming regelen

Hier kun je discussieren over hoe je je Nodo inzet voor taken in en rondom je woning of waar dan ook. Leuke tips, deel ze dan hier.

Centrale verwarming regelen

Berichtdoor rwijbenga » 10 jun 2014, 22:48

Natuurlijk hebben we allemaal een min of meer intelligente thermostaat in huis, die de temperatuur prima regelt, vaak met een klok zodat de temperatuur in tijdzones per dag kan worden geregeld.
En vaak hebben we dan ook nog thermostaatkranen op de radiatoren in de andere ruimtes zoals slaapkamers en badkamer.
Maar wie herkent deze situatie: het is winter, en flink koud. In de huiskamer is het lekker warm dankzij een gezellig haardvuur.
Heel gezellig, totdat we naar de badkamer gaan en het daar ijskoud is.
Reden: omdat het in de kamer zo lekker warm is, hoeft de CV ketel niet te stoken. De radiatorkraan in de badkamer staat inmiddels volledig open, maar het ketelwater is koud dus het helpt niets!

Dat kan anders.

Stel: je monteert op elke radiator in huis, ook in de huiskamer, een elektronische thermostaat. De thermostaat in de huiskamer wordt verwijderd.
Elke thermostaatkraan beschikt over een RF module en is daardoor aan te sturen en uit te lezen door een centrale Arduino. Deze staat weer in verbinding met een applicatie op een server.
Hier is een frontend beschikbaar waarmee je niet alleen de temperatuur in elke kraan kunt aflezen, maar waarmee je ook de gewenste temperatuur kunt instellen, als je wilt in tijdzones.
Ook is er een stukje code dat in de achtergrond draait, en dat constant kijkt of er ergens in huis een radiatorkraan is die warmte vraagt. Zodra dat gebeurt wordt de CV ketel ingeschakeld. Gaat de radiatorkraan even later dicht, dan stopt de CV ketel weer.

Dat schakelen van de CV ketel kan gewoon een aan/uit regeling zijn, maar je kunt het ook een stapje mooier maken als je een ketel hebt die via OpenTherm aan te sturen is.

Tsja. Mooi verhaal, en technisch ook mogelijk.

Wij zijn in het Nodo team voorzichtig begonnen met een project dat hieraan werkt.
De hardware: Honeywell HR20 kranen. Als je geluk hebt dan past deze thermostaatknop op je bestaande afsluiter, zo niet dan moet je die vervangen.
In die HR20 bouwen we een RF module die op 866MHz werkt, en de Nodo's dus niet in de weg zitten.
De centrale Arduino is een Duemilanove, groter/krachtiger mag ook.
Op dit moment via USB verbonden met software in een lokaal draaiende Apache server.
Status: het werkt, maar er moet nog veel gebeuren.
Zo is het frontend niet erg fraai. Ook zijn we nog niet gelukkig met de USB verbinding, het zou mooier zijn als dat via Ethernet kan. Hiermee open je dan ook de weg om de server niet lokaal te draaien, maar bijvoorbeeld de Nodo Webapp hiervoor te gebruiken.
Kortom: veelbelovend project, met nog wel een heleboel technische stappen te gaan.

Dankzij feedback die ik ontving op de eerste plaatsing van deze teaser hier alvast een paar dingen om over na te denken.

A. het is niet goed voor een CV ketel als je hem aan het werk zet terwijl hij zijn warmte niet kwijt kan, bijvoorbeeld omdat alle radiator afsluiters dicht staan. Daarom moeten we ervoor zorgen dat er een goede bypass wordt aangelegd, die te allen tijde "open" is. Dit is makkelijker dan het klinkt: kies 1 redelijk grote radiator, en zet daar geen radiator thermostaat op maar een "gewone" afsluiter die je ALTIJD open laat staan.
B. Als we de CV ketel vanuit een Nodo gaan aansturen met een gewone aan/uit regeling, dan verlies je het voordeel dat veel moderne ketels tegenwoordig bieden: modulatie. Nu zijn er ook ketels die zelfstandig kunnen moduleren op basis van de temperatuur van aan- en afvoer water. Maar het is wel een punt om over na te denken. Mogelijk dat we met het OpenTherm project hier iets voor kunnen bedenken.
rwijbenga
 
Berichten: 344
Geregistreerd: 28 aug 2011, 14:58

Re: Centrale verwarming regelen

Berichtdoor bertb » 12 jun 2014, 21:49

Ik vind dit een heel interessant idee, dat erg goed aansluit bij mijn eigen wensen, maar voor dit soort cruciale communicatie zou ik niet willen vertrouwen op draadloze verbindingen zonder een vorm van handshake protocol. Hoe denken jullie daarover? Hoe wordt de communicatie met de thermostaatknoppen geborgd?

En nog een vraag, waarom staan er twee bijna identieke topics over dit onderwerp in het forum?

Groet,
Bert
Nodo Mega 2560 R619 met breadboard, Nodo Uno met breadboard
Tiny Kaku met breadboard, DS18B20, AlectoV1, DHT11
bertb
 
Berichten: 268
Geregistreerd: 14 sep 2013, 14:00
Woonplaats: Amsterdam

Re: Centrale verwarming regelen

Berichtdoor PieterS » 13 jun 2014, 10:28

Ik zie liever OpenTherm goed uitgewerkt.. Dit soort oplossingen zie ik niet als economisch rendabel. Open haard ontbreekt hier in huis. Een simpele thermostaatkraan op de vloerverwarming in keuken en badkamer voldoet bij mij prima om ruimtes niet spartaans koud te laten worden..

En nog een vraag, waarom staan er twee bijna identieke topics over dit onderwerp in het forum?

Groet,
Bert

Waarschijnlijk gekopieerd ip.v. verplaatst vanwege het gekozen subforum. Misschien kan één van de twee threads gesloten worden door de beheerder? :idea:
PieterS
 
Berichten: 234
Geregistreerd: 21 dec 2011, 22:11

Re: Centrale verwarming regelen

Berichtdoor ThijsH » 13 jun 2014, 15:14

Super idee!!!!

Dit is precies waar ik naar opzoek ben. Voor mij heeft opentherm juist geen meerwaarde omdat ik stadsverwarming heb. Is dus gewoon kraan open of dicht.
Nu krijg ik in de winter de badkamer niet warm zonder de woonkamer warm te stoken. Iets wat ik 's ochtends niet nodig vindt.
ThijsH
 
Berichten: 68
Geregistreerd: 24 nov 2011, 10:55

Re: Centrale verwarming regelen

Berichtdoor Markie » 13 jun 2014, 17:33

Als we nu het openterm protocol uitwerken behouden we ook de mogelijkheid om zoals ik hier al heel lang doe weersafhankelijk stoken dus hoe kouder het buiten wordt hoe warmer mijn cv water voordeel is geen grote temperatuursschommelingen . En bij kwakelweer hoeft de cv niet een temperatuur van 80 graden te maken .

En bij een weersafhankelijke regeling is het wel makkelijker om met thermostaat kranen te regelen dit gaat absoluut niet werken met een aan uit regeling .

Mark
Arduino Ethernet W5100-netwerk shield
Arduino Mega 2560 ATmega2560-16AU
Nodo Ethernetshield
Software Nodo Mega SWACNC-MEGA-R739
4 x Slave Small SWACNC-SMALL-R739
Lichtslave,Weerstationslave,Meterkastslave,ketelslave.
Gebruikers-avatar
Markie
 
Berichten: 419
Geregistreerd: 11 jan 2012, 11:41

Re: Centrale verwarming regelen

Berichtdoor rwijbenga » 14 jun 2014, 11:18

We kunnen iedereen blij maken want we zijn beide systemen aan het uitwerken. :P
rwijbenga
 
Berichten: 344
Geregistreerd: 28 aug 2011, 14:58

Re: Centrale verwarming regelen

Berichtdoor bertb » 15 jun 2014, 11:43

rwijbenga schreef:We kunnen iedereen blij maken want we zijn beide systemen aan het uitwerken. :P


Met recht een teaser, deze berichtgeving. Maakt dat ik nu wel heel erg geinteresseerd ben in de architectuur van het geheel.
Ik heb nu momenteel een NES met een koppeling naar de remote webserver. Dat werkt goed en heel stabiel, maar voor verdergaande domotica activiteiten, zoals het regelen van verwarmingen en dergelijke, wil ik niet afhankelijk zijn van een externe server en netwerkverbindingen waarop ik geen invloed heb.

Daarnaast zijn er nog steeds de issues van de 'onbetrouwbare' draadloze communicatie. Daarmee bedoel ik dat door het ontbreken van handshake achtige protocollen berichten wegvallen. Niet altijd onoverkomelijk, maar als iemand nu bijvoorbeeld de voordeur opendoet en tegelijkertijd komt er een bericht van mijn weerstation binnen, weet ik echt niet wie er gaat winnen. (Ik hoop de deur)
Bovendien is een Nodo ' RF-doof ' als hij aan het numbercrunchen (rode led) is. Hierdoor kan ik niet van tevoren zeker zijn dat draadloze communicatie tussen twee NESsen goed gaat. Ook de communicatie met bijvoorbeeld een andere NMS of een Nodo Mini is onzeker.

Ik vind Nodo echt prachtig spul en ik ben er ook heel blij mee, maar mede om bovenstaande redenen ben ik nu ook aan het kijken naar Zigbee en Z-Wave. Van eerdere experimenten weet ik dat Zigbee berichten eigenlijk altijd aankomen. (opstelling van 4 modules in een mesh opstelling en API mode)
Uiteraard hebben we het dan over een heel andere prijsklasse en het zelfbouwen van Z-Wave is door het gesloten karakter (proprietary) niet mogelijk.

Dit betekent niet dat ik over ga stappen, maar wel dat er voor mij belangrijke issues zijn, waarvan ik echt hoop dat ze worden opgepakt.
Nodo Mega 2560 R619 met breadboard, Nodo Uno met breadboard
Tiny Kaku met breadboard, DS18B20, AlectoV1, DHT11
bertb
 
Berichten: 268
Geregistreerd: 14 sep 2013, 14:00
Woonplaats: Amsterdam

Re: Centrale verwarming regelen

Berichtdoor rwijbenga » 15 jun 2014, 13:14

De thermostaat kranen werken op een andere frequentie werken, 868Mhz. Het systeem controleert zichzelf om de paar minuten. Dus daar kan weinig tot niks mee mis gaan, in de vorm van kranen die open blijven staan. Etc etc.

Voor opentherm en dergelijke kan je alles over I2C laten lopen om zo te voorkomen dat je opdrachten mist. Of ook met een controle systeem zoals bij de kranen aan de slag, of via IP netwerk nodo's koppelen.
Genoeg opties voor in ieder geval om een stabiele communicatie te garanderen.

Het draadloze kaku protocol zelf heeft ook geen feedback mogelijkheden, en de nodo is in eerste instantie toch begonnen als een interface naar kaku signalen toe. Een terugkoppeling zou zeker mooi zijn, maar dan heb je dus ook andere draadloze schakelaars nodig die dat ondersteunen. En die zijn een stuk duurder dan kakku materiaal. Of super goedkope nodo's...


Het is en blijft uiteraard een opensource project, dus aanvullingen zijn altijd welkom. Zoals plugin's voor Zigbee of andere draadloze protocollen.... :ugeek:
Daar zit ook de kracht in van het samen denken en ontwikkelen.
rwijbenga
 
Berichten: 344
Geregistreerd: 28 aug 2011, 14:58

Re: Centrale verwarming regelen

Berichtdoor bertb » 15 jun 2014, 13:56

rwijbenga schreef:De thermostaat kranen werken op een andere frequentie werken, 868Mhz. Het systeem controleert zichzelf om de paar minuten. Dus daar kan weinig tot niks mee mis gaan, in de vorm van kranen die open blijven staan. Etc etc.


Daar zit dus al een stuk feedback in?

rwijbenga schreef:Voor opentherm en dergelijke kan je alles over I2C laten lopen om zo te voorkomen dat je opdrachten mist. Of ook met een controle systeem zoals bij de kranen aan de slag, of via IP netwerk nodo's koppelen.
Genoeg opties voor in ieder geval om een stabiele communicatie te garanderen.


I2C zal zeker goed werken, als dat wordt gecombineerd met interfaces voor lange lijnen. Een chip met opto-coupler zou nog beter werken. Ik heb al gemerkt dat een systeem met I2C tijdens de opstart blijft hangen, als een van de deelnemende slaves nog niet van voeding zijn voorzien. Op zich niet zo verwonderlijk.
Aan de andere kant, ik heb niet heel veel mogelijkheden om kabels in huis te trekken, helaas.
Ik heb wel overal bekabeld netwerk liggen, dus IP is zeker een optie.

rwijbenga schreef:Het draadloze kaku protocol zelf heeft ook geen feedback mogelijkheden, en de nodo is in eerste instantie toch begonnen als een interface naar kaku signalen toe. Een terugkoppeling zou zeker mooi zijn, maar dan heb je dus ook andere draadloze schakelaars nodig die dat ondersteunen. En die zijn een stuk duurder dan kakku materiaal. Of super goedkope nodo's...


Klopt helemaal. Ik wil hier ook niet betweterig overkomen, maar het prijsverschil tussen een inbouw KAKU schakelaar van 30 euro is niet zo heel groot vergeleken met een Z-Wave schakelaar van 46 Euro.

rwijbenga schreef:Het is en blijft uiteraard een opensource project, dus aanvullingen zijn altijd welkom. Zoals plugin's voor Zigbee of andere draadloze protocollen.... :ugeek:
Daar zit ook de kracht in van het samen denken en ontwikkelen.


Ja, dat is ook heel leuk.
Zigbee modules kun je al gewoon serieel gebruiken, maar het is wel een stuk complexer, denk ik, dan RF modules. Ik ben hier geen expert in.

Er zijn gewoon teveel mogelijkheden en ik moet zeggen dat jullie aanpak, zoals het ombouwen van de thermostaatkranen, me erg aanspreekt.

Groet,

Bert
Nodo Mega 2560 R619 met breadboard, Nodo Uno met breadboard
Tiny Kaku met breadboard, DS18B20, AlectoV1, DHT11
bertb
 
Berichten: 268
Geregistreerd: 14 sep 2013, 14:00
Woonplaats: Amsterdam

Re: Centrale verwarming regelen

Berichtdoor mvdbro » 02 jul 2014, 15:24

bertb schreef:Ik heb nu momenteel een NES met een koppeling naar de remote webserver. Dat werkt goed en heel stabiel, maar voor verdergaande domotica activiteiten, zoals het regelen van verwarmingen en dergelijke, wil ik niet afhankelijk zijn van een externe server en netwerkverbindingen waarop ik geen invloed heb.

Dat ben ik geheel met je eens. Gebruik daarom een geschikte NAS of als je die niet hebt een Raspberry PI als Nodo webserver.
mvdbro
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: 21 okt 2011, 12:06

Volgende

Keer terug naar Nodo toepassingen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron