nodo-domotica.nl
http://www.nodo-domotica.nl/forum/

Mechanische Ventilatie
http://www.nodo-domotica.nl/forum/viewtopic.php?f=35&t=1901
Pagina 1 van 1
Auteur:  BazemanKM [ 06 jan 2014, 21:01 ]
Titel:  Mechanische Ventilatie

Ik ben van plan om mijn Mechanische Ventilatie te schakelen m.b.v. de Nodo, maar ik heb nog wel wat hulp en/of advies nodig.

Ik kwam de Shofanduino (Shower Fan Arduino) tegen op het web: http://elfstone.nl/2012/11/

Nu wil ik geen gebruik maken van een luchtvochtigheidsmeter, maar van een tijdschakeling met nalooptijd, zoals deze ook in de Wiki staat: http://www.nodo-domotica.nl/index.php/Ventilatie_met_nalooptijd In de Wiki staat echter niets over het aansluiten van de mechanische ventilatie, bij de Shofanarduino wel en ik heb reeds contact gehad met de ontwikkelaar.

Het aansluitschema heeft hij als volgt:
Afbeelding

IN1 uit, IN2 uit = LAAG
IN1 uit, IN2 aan = tussenstand om van LAAG naar HOOG en v.v. te schakelen
IN1 aan, IN2 uit = komt niet voor
IN1 aan, IN2 aan = HOOG

De tussenstand is om er voor te zorgen dat L2 eerst onderbroken wordt (mocht de keukenschakelaar op MIDDEN staan) zodat L2 en L1 nooit samen met L3 verbonden worden (de een via de keuken-schakelaar, de ander via de relais (of omgekeerd)).

Als de Nodo het relais niet schakelt, kan dit wel met de schakelaar in de keuken.

Helaas in in deze setup de midden stand niet te schakelen, iemand een oplossing daarvoor?

Wat ik wil: Als het licht in de badkamer aan gaat, dan zend een NewKAKU een signaal naar de Nodo, hier wordt een Timer (2) gezet op een kwartier (900 seconden) en de middenstand van de MV wordt direct ingeschakeld. Bij een kort bezoek aan de badkamer gaat de MV dus niet op de hoogste stand. Gaat het licht binnen 15 minuten weer uit, dan kan de MV weer naar stand Laag. Gaat het licht na 15 minuten nog niet uit dan de MV op Hoog. De MV op Hoog dan 45 minuten laten draaien, vervolgens naar midden en daarna laag. Tussen 24:00 en 07:00 uur wil ik de MV niet op Hoog hebben. Ook moet de schakelaar in de keuken bedienbaar moeten blijven.

Wie helpt? Zowel elektrisch aansluiten, als het script?
Auteur:  BoelShit [ 14 jan 2014, 11:07 ]
Titel:  Re: Mechanische Ventilatie

Interessant!

Heb hier zelf ook over nagedacht want hoe vaak vergeet je niet de MV op hoog te zetten als je gaat douchen om vervolgens als je het wel gedaan hebt weer vergeten op midden of zelfs laag te zetten :)

Mijn idee:

Wat het lastig maakt is dat je inderdaad beide manieren wil blijven ondersteunen, de fysieke schakelaar en de geautomatiseerde opzet. De schakelaar zou naar mijn idee gekoppeld moeten worden aan de arduino zodat deze bepaalt wat de correcte stand moet zijn. Dit houdt dan ook in dat het niet de bestaande draaibare mechanische schakelaar kan zijn, die heeft immers vaste posities. Het is verwarrend als de schakelaar op laag staat terwijl de MV op hoog staat. Andersom kan ook voorkomen, bijvoorbeeld met koken op stand hoog terwijl er net iemand heeft gedoucht en het script de MV automatisch op laag zet. (Misschien nog een KAKU zender aan de verlichting in de afzuigkap koppelen die het script op hoog zet ;-))
Je zou iets van een dubbele pulsschakelaar en 3 indicatie leds voor de stand moeten plaatsen oid.

In je voorbeeld geef je aan dat als het licht langer dan 15 minuten aan is dan MV op stand hoog voor 45 min. Wat als je nou langer dan 1 uur doucht/baddert. Ok het is wat overdreven maar niet onmogelijk. Je zou eerder moeten instellen 15min na licht aan MV hoog, 15min na licht uit MV midden/laag.

Vervolgens moet je ook denken aan de volgende douchebeurt. Het kan voorkomen dat de overige gezinsleden vlak na je gaan douchen. Als je licht uit als trigger instelt dan zal je MV na 15 naar midden/laag gaan. Je zult iets van een reset moeten inbouwen in het script die het event opnieuw kan starten.
De vochtigheidssensor heeft het bovenstaande probleem niet en kan geheel standalone zonder bepalen van aanwezigheid schakelen, dat zou mijn voorkeur hebben. Als je geen draden wil trekken kan je een eind komen met een Small en een centrale Mega.

Ben benieuwd!
Auteur:  markuser [ 14 jan 2014, 19:28 ]
Titel:  Re: Mechanische Ventilatie

Toevallig was ik hier over aan het nadenken. Echter had ik een ander idee.
Op zolder wil een slave neerzetten, boven de badkamer.
Hier zit de afzuiging, en komen de waterleiding naar boven van de douche.

Op de waterleiding wil ik een temperatuur sensor zetten, wanneer deze een bepaalde temperatuur bereikt schakel ik met een relais de afzuiging in.
Om te voorkomen dat in de zomer boven de 35 graden de afzuiging aangaat zet ik een LDR ertussen die kijkt of de lamp brand in de badkamer.
Dus LDR aan, water boven de ... graden. Afzuiging aan.

De Slave zal tevens kijken of de wasmachine en droger klaar zijn met het programma.
Een watersensor voor als er lekkage is bij de wasmachine.

Mark
Auteur:  Flippo765 [ 22 jan 2014, 23:49 ]
Titel:  Re: Mechanische Ventilatie

En vergeet dan niet een temperatuur/luchtvochtigheidssensor boven de kookplaat, dan gaat de afzuiging van de keuken ook automatisch mee.

Ik heb hier een Co2 sensor waarmee ik de luchtkwaliteit meet binnenshuis, adhv deze waarden wil ik de centrale afzuiging en ventilatieroosters gaan sturen.

Over luchtvochtigheid:
Ik heb nu een aantal jaar de FS20 luchtvochtigheidssensor met ontvanger op 868Mhz hangen.
Dit werkt bijna het hele jaar prima, echter in de nazomer/herfst loopt de relatieve luchtvochtigheid buiten zo op dat de waarde niet meer onder de schakelwaarde zakt (ingesteld op 70%).
Hierdoor blijft de fan de hele dag draaien, ik moet de Nodo nog op een of andere manier hiertussen gaan zetten.

In de zomer staat hier gewoon het raam open, dan is afzuiging van de badkamer onzinnig.
Ook hier kan ik misschien nog invulling voor de Nodo vinden (temp boven de 20 graden> Niet de afzuiging maar het raam sturen).
Auteur:  h143 [ 23 jan 2014, 21:18 ]
Titel:  Re: Mechanische Ventilatie

Ik heb op mijn mechanische ventilatie een acm 1000 aangesloten.
Deze heb ik aangesloten tussen de fase en de schakeldraad van stand 3
Waneer ik op de afstandsbediening druk schakelt de afzuiging naar stand 3.
Druk ik weer op uit gaat hij naar stand 1.
Nu werkt alleen stand 1 en 3 maar ik gebruik toch in de praktijk maar 2 standen.
Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur