nodo-domotica.nl

Nodo + Servo = Fun (?)

Hier kun je discussieren over hoe je je Nodo inzet voor taken in en rondom je woning of waar dan ook. Leuke tips, deel ze dan hier.

Nodo + Servo = Fun (?)

Berichtdoor mvdbro » 10 sep 2013, 12:08

Enkele mogelijkheden ter inspiratie van wat je met een goedkope servo kan doen:

Heb je zelf andere (al dan niet zinvolle) toepassingen gezien?
Post ze hier!
mvdbro
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: 21 okt 2011, 12:06

Re: Nodo + Servo = Fun (?)

Berichtdoor manjh » 10 sep 2013, 15:07

Leuk... die laatste doet me denken aan de uitvindersprijs van een jaar of 15 geleden.
Een zwarte doos met een grote aan/uit switch bovenop.
Als je die aan zette, ging er aan de zijkant een deurtje open, kwam er een soort hand met witte handschoen naar buiten, en ging de schakelaar weer uit. Hand naar binnen, deurtje dicht.... :D

Servo inspireert. Heb er maar eens eentje besteld bij dx, eens kijken wat daarmee mogelijk is.
Hans
manjh
 
Berichten: 1172
Geregistreerd: 29 aug 2011, 14:39

Re: Nodo + Servo = Fun (?)

Berichtdoor wvh » 03 okt 2013, 23:12

Kan Servo ook aangestuurd worden op de Small ?
bvb Sendto 15 ; Servo 1,90

Victor
wvh
 
Berichten: 39
Geregistreerd: 15 nov 2011, 10:36

Re: Nodo + Servo = Fun (?)

Berichtdoor mvdbro » 04 okt 2013, 16:14

Ja, zou moeten werken mits deze regel ook in de Mega is opgenomen:

#define PLUGIN_027

De "CORE" heb je op de Mega niet nodig als daar geen Servo op aangesloten is.

gr
Martinus
mvdbro
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: 21 okt 2011, 12:06

Re: Nodo + Servo = Fun (?)

Berichtdoor Gvdijk » 18 jan 2014, 20:02

Graag jullie advies voor mijn 'servo-fun-project'.

Ik bedien een klapraampje met een servo. Het is de bedoeling dat deze automatisch de ventilatie in huis gaat regelen afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur. Maar eerst wil ik probleempje met de servo oplossen: het raampje gaat te snel open. Daardoor schrikt de buurt wakker :) Hoe kan ik de servomotor langszamer laten gaan? Zijn er mogelijkheden met een weerstandje? Of kan het in de eventlist? Of in de nodo-software?

Alvast dank.
Gerrit
Nodo Mega + ethernetshield
Slave met servo voor raambediening
Gvdijk
 
Berichten: 31
Geregistreerd: 16 aug 2013, 21:07

Re: Nodo + Servo = Fun (?)

Berichtdoor dobje » 18 jan 2014, 21:34

Met een weerstand gaat dat niet lukken , je zult de pwm puls moeten aanpassen van de servo aansturing deze bepaald de snelheid.

Bij een lagere voltage zal hij iets trager worden maar dat zijn ms. en hij heeft veel minder kracht.
dobje
 
Berichten: 63
Geregistreerd: 18 dec 2013, 15:26
Woonplaats: Lochem

Re: Nodo + Servo = Fun (?)

Berichtdoor Gvdijk » 19 jan 2014, 14:31

Dobje bedankt. Moet ik het misschien zoeken Plugin_027 in de regel
#define SERVO_DEFAULT_PULSE_WIDTH 1500 // default pulse width when servo is attached

En als ik deze waarde aanpas, moet dat dan in een andere waarde gecompenseerd worden, om de servo weer op de gewenste hoek te krijgen?


Dank,
Gerrit
Nodo Mega + ethernetshield
Slave met servo voor raambediening
Gvdijk
 
Berichten: 31
Geregistreerd: 16 aug 2013, 21:07

Re: Nodo + Servo = Fun (?)

Berichtdoor mvdbro » 19 jan 2014, 14:58

dobje schreef:Met een weerstand gaat dat niet lukken , je zult de pwm puls moeten aanpassen van de servo aansturing deze bepaald de snelheid.

Dat is juist als het gaat over een "continuous rotation servo" waarbij de PWM aansturing inderdaad de snelheid bepaalt. Maar ik denk dat Gerrit een normale servo gebruikt waarbij de PWM aansturing alleen de rotorstand bepaalt. De snelheid waarmee de servo zich tussen 2 rotorstanden verplaatst is vast en wordt meestal ook aangegeven bij de specs, b.v.: 0.16sec/60°

Dus een rotorstand wijziging van 180 graden duurt dan 0,48 seconde en dat zal dan de snelheid zijn waarmee het raam opengaat.

Bij een normale servo heeft het aanpassen van de PWM dus geen invloed op de snelheid.
mvdbro
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: 21 okt 2011, 12:06

Re: Nodo + Servo = Fun (?)

Berichtdoor Gvdijk » 19 jan 2014, 16:12

Ik gebruik inderdaad een servo die naar een bepaalde positie gaat. Ik begrijp dat dit niet lukt in de Nodo software.

Dan misschien in de events, waarbij een parameter steeds opgehoogd wordt en de servo steeds naar een andere positie gestuurd wordt? Het commanda is Servo 1, positie. Maar 'positie' kan vast geen parameter zijn. Iemand nog een creatief idee?

Gerrit
Nodo Mega + ethernetshield
Slave met servo voor raambediening
Gvdijk
 
Berichten: 31
Geregistreerd: 16 aug 2013, 21:07

Re: Nodo + Servo = Fun (?)

Berichtdoor Gvdijk » 23 feb 2014, 13:15

Het is me gelukt de servo motor langzaam te laten gaan, door kleine stapjes in de eventlist op te nemen.

Nu moet het raampje open als de luchtvochtigheid het aangeeft. In onderstaande eventlist wordt variable 5 netjes doorgegeven, maar variabele 4 niet. Wat doe ik fout? Als ik de twee omdraai in de eventlist wordt 4 netjes doorgegeven, maar 5 niet. Graag jullie advies.

Sendto 15; EventlistWrite; Boot 15; TimerSet 7,60;
Sendto 15; EventlistWrite; Timer 7; TimerSet 7,60;
Sendto 15; EventlistWrite; Timer 7; DHTRead 2,4;
Sendto 15; EventlistWrite; Timer 7; Delay 1;
Sendto 15; EventlistWrite; Timer 7; VariableSend 5,HTTP;
Sendto 15; EventlistWrite; Timer 7; Delay 1;
Sendto 15; EventlistWrite; Timer 7; VariableSend 4,HTTP;

Alvast dank,
Gerrit
Nodo Mega + ethernetshield
Slave met servo voor raambediening
Gvdijk
 
Berichten: 31
Geregistreerd: 16 aug 2013, 21:07

Volgende

Keer terug naar Nodo toepassingen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron