nodo-domotica.nl
http://www.nodo-domotica.nl/forum/

Energie verbruik meten met een CNY70 en of een LDR
http://www.nodo-domotica.nl/forum/viewtopic.php?f=35&t=1445
Pagina 1 van 3  Volgende »
Auteur:  markuser [ 29 jan 2013, 19:45 ]
Titel:  Energie verbruik meten met een CNY70 en of een LDR

Hallo,

In de meterkast heb ik een Arduino Mega 2560 ATmega2560-16AU met de Software SWACNC-MEGA-R491.
Hier heb ik een RF ontvanger en zender op aangesloten. Tevens een LDR en een DS18B20.
Dit werkt verder prima.

Nu wil ik met deze slave ook het energieverbuik meten.

Op de gas meter zit op de nul een metalen vlakje, hier wil ik een CNY70 voor gebruiken.
De electra meter heeft een led dat knippert 480 imp./kwh.
De water meter heb ik mij nog niet in verdiept hoe deze te meten, dat komt later wel.

Na veel zoeken en lezen dacht ik aan het volgende,
gas met een CNY70
electra met een LDR, CNY70 of een BPBW40

De Gasmeting:
De CNY70 heb ik aangesloten volgens de wiki, echter het script is me hier niet duidelijk van.
Is er iemand met een werkend script? Nu is het aangesloten zoals in wiki staat. Zonder usersplugin.
In de userplugin zit ook een CNY70, kan ik deze beter gebruiken?

Electraverbruik:
Dit kan met een LDR ? Maar een BPW40 is beter ? Of kan dit ook met een CNY70 ?
Deze moet dan aangesloten worden op de (IR-RX-DAT) aansluiting. Echter hoe meet ik dan meerdere waardes ? Dus Gas, water en electra.

Alvast bedankt voor jullie hulp!
Auteur:  mvdbro [ 30 jan 2013, 14:31 ]
Titel:  Re: Energie verbruik meten met een CNY70 en of een LDR

markuser schreef:Nu wil ik met deze slave ook het energieverbuik meten. Op de gas meter zit op de nul een metalen vlakje, hier wil ik een CNY70 voor gebruiken. De electra meter heeft een led dat knippert 480 imp./kwh.

De Gasmeting:
De CNY70 heb ik aangesloten volgens de wiki, echter het script is me hier niet duidelijk van.
Is er iemand met een werkend script? Nu is het aangesloten zoals in wiki staat. Zonder usersplugin.
In de userplugin zit ook een CNY70, kan ik deze beter gebruiken?

Helaas is de Wiki niet goed. Ik weet niet hoe ik de pagina offline kan halen, anders maak ik deze misschien maar leeg. Op zich kan het wel werken maar je hebt een custom nodo nodig. Daarmee is het eigenlijk voor vrijwel niemand een oplossing.

markuser schreef:Electraverbruik:
Dit kan met een LDR ? Maar een BPW40 is beter ? Of kan dit ook met een CNY70 ?

Een CNY is een reflectiemeter, dus eigenlijk niet geschikt voor dit doel. Een LDR kan werken als je de juiste hebt en de lichtpuls sterk genoeg is. Ik gebruik zelf een LDR en werkt prima (op de digitale poort IR-RX-DAT). Het is snel te testen. Ik heb wel de LDR op de LED geplakt met zwarte tape om omgevingslicht te blokkeren.

markuser schreef:Deze moet dan aangesloten worden op de (IR-RX-DAT) aansluiting. Echter hoe meet ik dan meerdere waardes ? Dus Gas, water en electra.

Dat zal waarschijnlijk in de toekomst kunnen met een UserNodo, waarbij je zelf kan bepalen welke poort je voor welk doel gaat inzetten. Als iemand dan de UserNodo software schrijft zijn we er. Volgens mij moet het haalbaar zijn om 1 slave te gebruiken voor b.v. 4 digitale en 4 analoge tellers. PIN Level change interrupts gebruiken en analoge metingen versnellen... Als ik tijd heb ga ik dit eens testen.

gr
Martinus
Auteur:  markuser [ 30 jan 2013, 21:19 ]
Titel:  Re: Energie verbruik meten met een CNY70 en of een LDR

Hoi Martinus,

Bedankt voor je reactie!
]Een CNY is een reflectiemeter, dus eigenlijk niet geschikt voor dit doel. Een LDR kan werken als je de juiste hebt en de lichtpuls sterk genoeg is. Ik gebruik zelf een LDR en werkt prima (op de digitale poort IR-RX-DAT). Het is snel te testen. Ik heb wel de LDR op de LED geplakt met zwarte tape om omgevingslicht te blokkeren.


Kan ik op de IR-RX-DAT ook een CNY70 aansluiten voor de gasmeter ?
Hoe ziet het script er dan uit, want deze waarde's wil ik dan wel graag in de webapp zien.
Gezien ik nog een Mega heb liggen kan ik natuurlijk ook 2 mega's inzetten. De verzend chinees heeft er 2 opgestuurd inplaats van 1.

Helaas kan ik je niet helpen met het schrijven van de Usernodo software, daar heb ik helaas geen verstand van. Maar als je een tester zoekt dan stel ik me graag beschikbaar!

Mark
Auteur:  manjh [ 30 jan 2013, 22:18 ]
Titel:  Re: Energie verbruik meten met een CNY70 en of een LDR

2elke verzendchinees was dat...? Was dat onder het motto "sambal bij"?
Auteur:  markuser [ 01 feb 2013, 21:50 ]
Titel:  Re: Energie verbruik meten met een CNY70 en of een LDR

@Hans,

Ik weet niet waarom, 1 besteld 2 gekregen. :D

Iemand een voorbeeld script hoe dit werkend te krijgen ? Met een LDR of CNY 70 op de IR-RX-DAT
Auteur:  Maurice [ 01 feb 2013, 22:44 ]
Titel:  Re: Energie verbruik meten met een CNY70 en of een LDR

Ik het een kwh meter met een knipperende led. En om deze te meten gebruik ik een bpw40.
Voor jouw gasmeter heb je wel een cny70 nodig. Om de pulsen te meten heb je dit nodig.

EventlistWrite; Boot 1; TimerSetMin 1,1
EventlistWrite; Timer 1; status pulsetime
EventlistWrite; Timer 1; status pulsecount
EventlistWrite; Timer 1; PulseCount 0

De cny70 heb ik op een analoge ingang 1 gezet.
Met onderstaand script.

EventlistWrite; Timer 1; Status WiredAnalog,1;
EventlistWrite; Timer 1; Status WiredIn 1;
EventlistWrite; WiredIn 1,off; VariableSet 1, 0.00;
EventlistWrite; WiredIn 1,on; VariableSet 1, 1.00;
EventlistWrite; WiredIn 1,on; VariableInc 2,1;
EventListWrite; Variable 2, 100.0; VariableSet 2, 0.00;
EventlistWrite; Timer 1; TimerSetmin 1,1

Met dit script kan ik de waarde van de cny70 zien. En de status, on/off
Een variable kan maar tot 100 tellen, dus bij de honderd zet ik hem weer op 0.
Ik stel 2 grafieken in, eentje vaan mijn huidig verbruik en eentje voor mijn dagverbruik.
Dus de reset bij de 100 maakt niks uit, mijn dagverbruik telt gewoon door, als je deze op (Bar days total) zet.

Succes

Gr. Maurice
Auteur:  markuser [ 01 feb 2013, 22:54 ]
Titel:  Re: Energie verbruik meten met een CNY70 en of een LDR

Hoi Maurice,

Bedankt voor je script, die ga ik zekers proberen!

Hoe werkt het dan met de IR-RX-DAT poort? Is dit nauwkeuriger ? Martinus raad mij dit aan. :?
De cny70 aangesloten zoals in de wiki bescreven staat?

Mark
Auteur:  Maurice [ 01 feb 2013, 23:09 ]
Titel:  Re: Energie verbruik meten met een CNY70 en of een LDR

Ik zie nu dat ik het niet zo heel duidelijk hen uitgelegd.
De bpw40 komt op de ir rx poort, en cny70 op analoog 1.
De led op de kwh meter knipperd heel vlug, de analoge poort kan dit niet bijhouden en de ir rx wel.
De gasmeter draait niet zo snel rond, dit kan de analoge poort wel bijhouden.

Ik heb dit eerst op een breadbord getest, de bpw40 aangesloten en toen een afstandsbediening erop gericht. Hetzelfde deed ik met de cny70, maar dan hield ik er een stukje wit papier voor om te kijken hoe groot het verschil in de waarde zou zijn.

Ik wil er best wel eens een youtube filmpje van maken hoe ik dit uitzoek.
Ook gebruik ik geen 100 ohm weerstand maar 30 kohm.

Maurice
Auteur:  markuser [ 02 feb 2013, 14:50 ]
Titel:  Re: Energie verbruik meten met een CNY70 en of een LDR

Hallo,

Ik ben weer wat verder gekomen.

Code: Selecteer alles
! Slave 6 meterkast

! wiredanalog 1 is een CNY70
! variabledevice 1,1 DS18B20
! poort 18 mega2560 LDR

sendto 6; EventlistErase
sendto 6; EventlistWrite; WildCard RF,All; SendEvent HTTP
sendto 6; EventlistWrite; WildCard Variables,All; SendEvent HTTP

!tijdelijk stop gezet om conflict te voorkomen en test
!sendto 6 ;EventlistWrite; Boot 6;  TimerSetMin 8,1
!sendto 6; EventlistWrite; Timer 8; VariableDevice 1,1
!sendto 6; EventlistWrite; Timer 8; TimerSetMin 8,1

! LDR Stroom meter op Mega poort 18
sendto 6; EventlistWrite; Boot 6; TimerSetMin 1,1
sendto 6; EventlistWrite; Timer 1; status pulsetime
Sendto 6; EventlistWrite; Timer 1; Delay 2
sendto 6; EventlistWrite; Timer 1; status pulsecount
sendto 6; EventlistWrite; Timer 1; PulseCount 0
sendto 6; EventlistWrite; Timer 1; TimerSetmin 1,1

! De cny70 heb ik op een analoge ingang 1 gezet. Gas meter

sendto 6; EventlistWrite; Boot 6; TimerSetMin 2,1
sendto 6; EventlistWrite; Timer 2; Status WiredAnalog,1;
Sendto 6; EventlistWrite; Timer 2; Delay 2
sendto 6; EventlistWrite; Timer 2; Status WiredIn 1;
Sendto 6; EventlistWrite; Timer 2; Delay 2
sendto 6; EventlistWrite; WiredIn 1,off; VariableSet 1, 0.00;
sendto 6; EventlistWrite; WiredIn 1,on; VariableSet 1, 1.00;
sendto 6; EventlistWrite; WiredIn 1,on; VariableInc 2,1;
sendto 6; EventListWrite; Variable 2, 100.0; VariableSet 2, 0.00;
sendto 6; EventlistWrite; Timer 2; TimerSetmin 2,1


De LDR werkt blijkbaar niet goed, deze zal ik vervangen door een BPW40. De LDR zit ook redelijk ver van de LED. Af en toe geeft hij wel waarde's door. Of kan er iets anders mis zijn?

De gasmeter zal eingelijk moeten werken, maar dat werkt niet.
de variable word niet verstuurd vanuit de slave? En op de slave zie ik ook niets veranderen aan de variable. Dit controleer ik door een laptop aan mijn slave te hangen via usb en de arduino compiler software / serieel,

Als ik met mij fotocamera kijk lijkt er wel een led te branden op de cny70



Hier een deel uit het eventlog: (Vreemde is de 0, deze had ik nooit.)
Code: Selecteer alles
"6","WiredAnalog 1,1020","2013-02-02 14:46:34"
"6","WiredIn 1,On","2013-02-02 14:46:37"
"1","Variable 13,0.00","2013-02-02 14:46:46"
"0","0","2013-02-02 14:46:49"
"0","0","2013-02-02 14:46:50"
"6","PulseTime 1492","2013-02-02 14:46:53"
"6","PulseCount 0","2013-02-02 14:46:55"
"0","0","2013-02-02 14:47:26"
"0","0","2013-02-02 14:47:27"
"6","WiredAnalog 1,1017","2013-02-02 14:47:40"
"6","WiredIn 1,On","2013-02-02 14:47:43"
Auteur:  Maurice [ 03 feb 2013, 16:13 ]
Titel:  Re: Energie verbruik meten met een CNY70 en of een LDR

Ik heb een filmpje op youtube gezet met een testopstelling.
Hierop zit een arduino mega 1280 met een ethernetshield, een BPW40 op IR-RX-DAT (D18) en een CNY70 op wiredin 1 (A8).
http://youtu.be/3Gv8EvUjQ8Q

@ markuser, De twee onderstaande regels hoeven niet in het script te staan, ik had deze erin staan om de status in de webapp te kunnen zien.
B.v. deur open bij 0, en deur gesloten bij 1. Dit waren testregels.
EventlistWrite; WiredIn 1,off; VariableSet 1, 0.00;
EventlistWrite; WiredIn 1,on; VariableSet 1, 1.00;

Ik hoop dat je het nu werkend krijgt.
Succes

Groeten Maurice
Pagina 1 van 3 Alle tijden zijn GMT + 1 uur