nodo-domotica.nl

Wens voor toevoegen Energie monitor

We zitten zoals bekend in de ontwikkelfase. Van diverse gebruikers heb ik al goede suggesties gekregen. Hier discussiëren we over de functionaliteiten van de nieuwe release.

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor wino » 09 jun 2012, 12:26

mvdbro

Als ik naar jouw gasmeter kijk dan lijkt het er op dat de gasmeter is voorzien van een puls magneet met de bijbehorende opnemer. Je kunt proberen om met een hall element de puls op te pikken.

Groeten Wieb
wino
 
Berichten: 33
Geregistreerd: 07 sep 2011, 21:37
Woonplaats: Heemskerk

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor softwareregi » 09 jun 2012, 22:21

Voor de specs van de gasmeter, zie: http://www.wms.nl/Downloads/BK%20G4%20b ... meter%20(E).pdf
Gr. John
softwareregi
 
Berichten: 254
Geregistreerd: 29 aug 2011, 14:05

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor mvdbro » 10 jun 2012, 14:41

Bedankt voor de tip over de gasmeter. Ik zal dit binnenkort eens testen. Als het magnetisch is dan zou een KAKU deur/raamsensor het misschien ook kunnen oppikken.

Nu moest ik vandaag de waterstand opnemen en zag plotseling nog een toepassing voor mijn line tracking sensor. Op de watermeter geplakt en de software verder uitgebreid met een 2e interrupt routine. Nu in elk geval via de Nodo inzicht in zowel stroom als waterverbruik.

Nu alleen gas nog (en een tweede slave wellicht omdat de atmel328 maar twee interuptlijnen heeft...)

[Update]. Ik weet nog niet hoe ik de diverse verbruikcijfers netjes in de WebApp zou kunnen krijgen. De Nodo slave heeft diverse informatie beschikbaar als 16 bit integer. Voorzover ik het begrijp kun je alleen waarden tussen -102 en +102 doorzenden naar de WebApp, of zie ik iets over het hoofd? Mijn doel is een weergave zoals hieronder (maar dan natuurlijk in de WebApp stijl):
Afbeelding
Zoals je ziet doet 'Gas" het nog niet. Moet nog op zoek naar een hallsensor en dan hopen dat de sensor van de nutsleverancier niet in de weg zit. (ze zullen het wellicht niet op prijs stellen als ik die eraf sloop...)
mvdbro
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: 21 okt 2011, 12:06

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor mvdbro » 13 jun 2012, 23:42

Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar na enig doorzettingsvermogen en goede tips van collega hobbyisten is het nu toch gelukt. Total "Nodo control' over water, gas en licht...

Eindsituatie:
LDR op de stroommeter, via digital pin2, interrupt gestuurd
Line tracking sensor op de watermeter, via digital pin 3, interrupt gestuurd
CNY70 optical sensor op de gasmeter, via analog input 0, via polling
(De halleffect sensor gaf geen reactie, blijkbaar niet gevoelig genoeg...)

Iedereen met tips en aanwijzigen in deze thread, van harte bedankt!
mvdbro
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: 21 okt 2011, 12:06

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor Naitsirhc » 16 jul 2012, 19:48

@mvdbro

Dat heb je geweldig mooi gedaan....Kunnen we nog het eindresultaat zien?
Ben erg benieuwd.
Ik zou ook graag mijn energieverbruik willen volgen. Alleen is dit nog een beetje te veel gevraagd van mij.
Naitsirhc
 
Berichten: 232
Geregistreerd: 30 sep 2011, 14:28

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor ragstar » 14 aug 2012, 13:01

@mvdbro

Ook ik ben erg geinteresseerd hoe je e.e.a. werkend hebt gekregen! Vooral elektra en water zou je jouw oplossing nader toe willen lichten?
ragstar
 
Berichten: 27
Geregistreerd: 14 jun 2012, 07:39

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor mvdbro » 19 aug 2012, 10:39

Ik heb van een Nodo V1.2.1 een custom versie gemaakt met 3 pulstellers. Dit is een 'slave' die 16 bits waardes door kan zenden naar de Mega 'master'. Ik wacht nog op de nieuwe Due/Uno versie zodat ik die kan gaan aanpassen. Het master deel (R407b) is bij mij nu ook deels custom omdat ik het anders niet werkend krijg.

Aan mijn maatwerk heb je echter niets want dit werkt niet samen met de Nodo WebApp. Mijn meterkast slave zie ik dus helaas ook niet in de webApp.... :cry: :cry:
mvdbro
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: 21 okt 2011, 12:06

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor ragstar » 20 aug 2012, 11:38

Dat is jammer...

Inmiddels heb ik het wel deels voor elkaar om een LDR uit te laten lazen via de analoge poort (WiredIn 4). Zodra deze ON is wordt mbv het commande VariableInc 4,2.00 de variable 4 met 2 vergroot. Mijn meter geeft 500 pulses per Kw, dus 2 watt per pulse. Na het aflopen van timer 4 wordt een userevent gestart die de Variable na 1 minuut weer op nul set en de timer weer op 0 set. Onderstaande userevent zitten nog wat test commandos in, dus zal vast wel wat netter kunnen :) maar voor nu werkt het! Nu nog kijken of ik het dagtotaal voor elkaar krijg.....

EventListWrite; Boot; TimerSetMin 4,1
EventListWrite; WildCard RF,All; SendEvent HTTP
EventListWrite; WildCard IR,All; SendEvent HTTP
EventListWrite; WildCard Wired,All; SendEvent HTTP
EventListWrite; WiredIn 4,On; VariableInc 4,2.00
EventListWrite; Timer 4,0; UserEvent 1,1
EventListWrite; UserEvent 1,1; SendStatus VariableSet,4
EventListWrite; UserEvent 1,1; SendEvent HTTP
EventListWrite; UserEvent 1,1; VariableSet 4,0.00
EventListWrite; UserEvent 1,1; TimerSetMin 4,1
EventListWrite; WildCard Variables,All; SendEvent HTTP
ragstar
 
Berichten: 27
Geregistreerd: 14 jun 2012, 07:39

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor DrEnergy » 20 aug 2012, 12:57

Aangezien het uitlezen van de P1 poort nog niet wordt ondersteund vanuit de nodo (ivm seriele berichten) en ik toch graag mijn energie verbruik wil monitoren en hierbij ook een historie opbouwen wil ik dit graag gaan doen met de puls teller.

Ik heb een Landis & Gyr kWh-meters met typenummer: ZCF120ABd. Hier zit een ir ledje op die per 1000 kW een puls geeft. Nu wil ik deze gaan uitlezen.

Ik heb een aantal CNY70 sensoren lezen, en zoals ik het nu bekijk hoef ik alleen de IR detector aan te sluiten en te verbinden met de nodo. Klopt dit? Als ik namelijk met mijn telefoon naar het ledje kijk zit ik de pulsen voorbij komen, dus neem aan dat dit ir licht is.

En op welke poort moet ik hem dan aansluiten? Ik heb een mega met koppelstuk, nodo shield en nodo extension shield. Wie of wie kan mij helpen met een begin in de goede richting. Ik heb het hele forum al doorgelezen, maar iedereen heeft andere meters en verwerkt dit ook op een andere manier. Tevens heb ik ook nog een Nodo Arduino Small met led print en test print etc. Als ik deze hiervoor kan gebruiken waarbij de nodo de waardes doorstuurd naar de mega is het ook prima!

Alvast bedankt!
DrEnergy
 
Berichten: 145
Geregistreerd: 04 jan 2012, 09:09
Woonplaats: Dordrecht

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor mvdbro » 22 aug 2012, 08:37

Ik kreeg enkele verzoeken om meer informatie over mijn custom oplossing van de meterkastslave
Afbeelding
Dit is eigenlijk niets meer dan een Atmel 328p, 2 c'tjes, kristal en een 433 MHz zender. Ik gebruik twee hardware interrupts en 1 aangepaste analoge ingang om zo in totaal 3 zaken te meten met 1 unit (Water, Gas, Stroom)

Ik heb de custom code aangepast zodat deze het nu ook via de Nodo WebApp doet:
Afbeelding
Er zit nog wel ergens een factor 10 verschil in, dus ik moet nog even wat aanpassen denk ik.

De code die ik gebruik is een gestripte Nodo V1.2.1. versie. Hier is ongeveer alles uit verwijderd wat ik niet nodig heb voor dit soort slaves (RF ontvangst, IR ontvangst, RTC, Sound). Ik programmeer deze via serial met alleen RX/TX op 57600 baud. De software detecteert met een truukje dat ik wil uploaden en heeft dus geen reset/CTS/DTR oid nodig. Ik programmeer via een stereo jack plug.

Custom Nodo code:
https://dl.dropbox.com/u/58896491/SlaveNodo2.zip

Ik gebruik custom tabblad voor afhandeling custom commando's. Hierin zitten enkele stukjes code vanuit de Mega versie zodat ze onderling wel kunnen communiceren.

De 'formules' stel ik in via Nodo variabelen. Is een versimpelde versie, maar bij mij was het toereikend. Via variable 15 stel ik in of ik interrupt wel/niet gebruikt. Ik gebruik dezelfde code ook voor andere slaves zoals de 'buitenlicht slave'.

Mijn eventlist op de meterkastslave:
Code: Selecteer alles
eventlistwrite; boot; TimerSetSec 1,30;
eventlistwrite; boot; TimerSetMin 2,5;
eventlistwrite; boot; TimerSetSec 3,1;
eventlistwrite; boot; VariableSet 1,36;
eventlistwrite; boot; VariableSet 2,5;
eventlistwrite; boot; VariableSet 3,1;
eventlistwrite; boot; VariableSet 4,1;
eventlistwrite; boot; VariableSet 5,6;
eventlistwrite; boot; VariableSet 6,1;
eventlistwrite; boot; VariableSet 7,1;
eventlistwrite; boot; VariableSet 8,7;
eventlistwrite; boot; VariableSet 9,10;
eventlistwrite; boot; VariableSet 15,3;
eventlistwrite; Boot; WiredThreshold 1,200;
eventlistwrite; Boot; WiredSmittTrigger 1,5;
eventlistwrite; Timer 1; Custom 1,3;
eventlistwrite; Timer 1; Custom 2,1;
eventlistwrite; Timer 1; Custom 3,5;
eventlistwrite; Timer 1; TimerSetSec 1,30;
eventlistwrite; Timer 2; Custom 4,4;
eventlistwrite; Timer 2; Custom 5,2;
eventlistwrite; Timer 2; Custom 6,6;
eventlistwrite; Timer 2; TimerSetMin 2,5;
eventlistwrite; Timer 3; TimerSetSec 3,1;
eventlistwrite; Timer 3; Custom 255,0;


Alles puur ter info. Verwacht geen ondersteuning door Paul want ik heb zijn code nogal gesloopt... Alleen interessant als je zelf verder wilt gaan dan Nodo 'gebruiker'. Ik blijf zelf voorlopig hiermee werken omdat de nieuwe Nodo software versie niet meer serial is te programmeren.

De code doet het niet op een Nodo Arduino of Arduino met Nodo shield. Omdat b.v. de powerpin van de zender niet wordt gebruikt. Een Arduino Uno met een losse zender is wel ok.

Ik zal kijken of ik ook een hardware schema kan posten...
mvdbro
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: 21 okt 2011, 12:06

VorigeVolgende

Keer terug naar De nieuwe release

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron