nodo-domotica.nl

Wens voor toevoegen Energie monitor

We zitten zoals bekend in de ontwikkelfase. Van diverse gebruikers heb ik al goede suggesties gekregen. Hier discussiëren we over de functionaliteiten van de nieuwe release.

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor edsub » 04 jun 2012, 11:20

Ik ben enige tijd niet z actief hier en met mn Nodo geweest (hij draait lekker) en ben blij verrast dat er nu initiatieven voor energiemeting lopen.
Ik zie echter ook dat dat zich voor nu (kennelijk) beperkt tot domme elektriciteits en gasmeters.
Ik heb nu bijna een jaar een slimme E meter (geen gas, standsverwarming en die is helaas nog niet aan de slimme e-meter gekoppeld) en lees die uit mbv een datalogger op de lokale poort van die meter. Iedereen die niet wil wachten an een slimme energiemeter aanvragen bj zijn netbeheerder (kosten 60 euro).
Zie https://sites.google.com/site/nta8130p1smartmeter/ voor meer info mbt mijn projectje.

De meeste elektronische meters (ook die nog in de categorie 'dom' vallen) kun je slimmer uitlezen dan via het tellen van pulsen. Via het IR-oog dat zo'n meter vaak heeft. Bwired heeft daar al eea over geblogd.

Graag zou ik hetgeen dat ik nu met mijn datalogger doe (noot: we spreken over een energie telegram per 10sec, wat resulteert in ong 2,5MB ongecomprimeerde data per 24 uur) op een laptopje via een nodo laten afhandelen.

Zijn hier ideeen voor?
edsub
 
Berichten: 11
Geregistreerd: 10 okt 2011, 14:03

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor markuser » 04 jun 2012, 17:53

Super intresant, dit topic moet ik in de gaten houden. Als dit in combinatie met een Nodo kan zou natuurlijk heel mooi zijn.

Mark
Mvg, Mark

4 Unit's met ethernet. Nodo-Mega V3.7, Product=SWACNC-MEGA-R744
Devices: Diverse Kaku's, DS18b20, DHT11, LCD, WS3500, CNY70, BPW40, LDR, Watersensor, Slimme meter kaifa MA304, RFLink, Raspberry PI, Domoticz Eigenbouw behuizing
Gebruikers-avatar
markuser
 
Berichten: 497
Geregistreerd: 29 feb 2012, 13:19

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor mvdbro » 06 jun 2012, 14:43

Hallo allemaal,
Ik heb gisteren een tweetal sensoren aangeschaft, waarvan ik dacht mijn stroom en gasverbruik te kunnen meten. Zie:
http://www.robotshop.com/dfrobot-line-tracking-sensor-for-arduino.html

Nu was ik helaas vergeten dat recentelijk bij mij zowel de gas als stroommeter is vervangen door slimme meters. De oude meters hadden zo'n glimmend vlakje op de laatste teller dus ik dacht dat deze sensoren dat heel mooi zouden kunnen registreren. Dat gaat mooi niet door.

Nu zie ik wel dat de stroommeter een ledje heeft dat regelmatig een puls afgeeft. Heeft iemand misschien als eens getest of deze sensor dat ook kan registreren? Ik gebruik in de meterkast nog een oude nodo die geen pulsteller in de software heeft, dus kan het niet eenvoudig testen.

De gasmeter is nog wat vreemder, deze heeft iets wat lijkt op een infrarood ontvanger oog op een soort uitgebouwd stukje plastic bij de teller. Vanaf hier loopt een draadje naar de elektriciteitsmeter. Herkent iemand dit? Volgens mij knippert hier geen ledje, of het is me nog niet opgevallen.

Update: enkele foto's:
Afbeelding
Afbeelding
mvdbro
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: 21 okt 2011, 12:06

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor bryan241 » 06 jun 2012, 19:49

@mvdbro:
De puls kan je waarschijnlijk wel gebruiken om je stroom te meten. Er staat waarschijnlijk ergens op de meter hoeveel pulsen een kw is. De foto is alleen niet zo scherp :-)

De gas meter heeft op de laatste cijfer op de 6 een zilveren achterkant en die kan je met de door jouw gekochte sensor mooi meten.

Ik denk dat je dus alleen nog een ldr en een weerstandje nodig hebt.
bryan241
 
Berichten: 172
Geregistreerd: 07 jan 2012, 14:14

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor mvdbro » 07 jun 2012, 07:15

Ik heb de gasmeter nog eens goed bekeken, er zit inderdaad een heel klein reflecterend rondje in de 6. Ik heb even getest, maar het lijkt erop dat deze sensor het verschil niet ziet. Zal wel een kritische afstelling zijn om het juiste resultaat te bereiken.

Je geeft aan om een ldr te gebruiken voor de electra meter. Ik heb nog wel ergens een ldr liggen, maar gaat dat echt werken?. Het is een zeer korte lichtpuls die de meter geeft. Ik vrees dat de ldr daar niet snel genoeg op gaat reageren. Ik overweeg een CNY70 aan te schaffen zoals in dit thread ook is besproken. Bij de specs hiervan valt het mij wel op dat er staat "package filters visible light", dus speciaal voor IR licht. Kosten vallen nogal mee dus laat ik het maar eens testen...
mvdbro
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: 21 okt 2011, 12:06

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor bryan241 » 07 jun 2012, 08:01

Ik gebruik ook een ldr. Werkt prima. Alleen heb ik hem wel op een analoge poort aangesloten.
Een cny 70 gaat volgens mij niet werken, wel voor de gasmeter overigens.
Er zit waarschijnlijk een potmeterje op jouw sensor waarmee je kunt afstelen wanneer er een hoog en/of laag signaal gegeven wordt, zodat je makkelijk een digitale poort kunt gebruiken.
Ik heb via Niels (samenkoop aktie) een ldr met instelbaar potmetertje gekocht die ook zo werkt.
Waar je wel op moet letten is dat als je een analoge poort gaat gebruiken om pulsen te meten en je gebruikt de nodo software is het mogelijk dat je een pulsje mist. Al vraag ik mij af hoe vaak dat zal voorkomen.
bryan241
 
Berichten: 172
Geregistreerd: 07 jan 2012, 14:14

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor DrEnergy » 07 jun 2012, 08:27

Ik heb eergister ook twee CNY70 sensoren besteld. Nu wil ik graag mijn Stroom/Gas/Water meters uitlezen, ik heb begrepen dat dit zoiezo niet lukt met 1 Nodo shield of wel?

Afbeelding

Afbeelding

Nu heb ik bovenstaande stroom en gas meter, op welke manier kan ik deze het beste uitlezen? Met een LDR? of gewoon met die CNY70?

Omdat ik al een tijdje niet helemaal snap over welke aansluitingen we het nu hebben hierbij mijn vragen:

- Op welke aansluiting moet ik de diverse sensoren aansluiten? (Ik heb een mega + ethernet + koppelprint + nodo shield) Moet deze worden aangesloten op de ethernet shield, op de nodo shield ? En op welke poorten moet dit dan?
- Hoe kan ik zien hoeveel omwentelingen mijn meter maakt per kW? NVT, er staat C = 300, dit zijn volgens mij de omwentelingen.

- En hoe zet ik dit in de juiste PulseFormula, ik snap onderstaande berekening namelijk niet, misschien kan iemand dit uitleggen?

***********************************
Voorbeeld;
Mijn meter zend 1000 pulsen uit per kWh.
Voor het actuele verbruik heb ik de formule 'PulseFormula Time, 2, 3600, 1, 0' in de Nodo ingevoerd.
Voor het totaal verbruik heb ik de formule 'PulseFormula Count, 1, 1000, 1, 0' in de Nodo ingevoerd.
***********************************

De rest kom ik wel achter vanuit het forum, misschien kunnen we op de wiki pagina een pagina maken voor de het uitlezen van meters, ook met de aansluit schema's, zag dat op het forum al diverse aansluit schema's waren gepost voor de CNY70.


Alvast bedankt voor de hulp! Ik heb
DrEnergy
 
Berichten: 145
Geregistreerd: 04 jan 2012, 09:09
Woonplaats: Dordrecht

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor mvdbro » 07 jun 2012, 20:54

bryan241:

Ik heb zojuist een LDR aangesloten naar massa en een pullup weerstand naar 5V op digital pin2. Daarbij even een testprogramma gemaakt die bij een interrupt op pin 2 een bericht naar serial uitzend. Dit werkt prima, bij elke lichtflits een bericht op de serialport. Ik weet niet hoelang het gaat duren voordat de nieuwe NODO versie beschikbaar komt voor de atmega328 nodo versies. Als het lang duurt ga ik denk ik zelf een mini versie maken die bij interrupt via RF een bericht doorgeeft aan de masternodo. Of misschien zelf het verbruik uitrekend en als variable via RF doorzend.
Ik ga de analoge meting niet gebruiken, kreeg het niet echt goed werkend.

De gasmeter moet ik nog verder testen. Als ik die aansluit op digital pin3, kan ik een tweede interrupt routine maken voor deze meting en is mijn nodo slave al een stuk op weg. Ik heb nog een Arduino Mini Pro liggen en een kleine RF zender.
mvdbro
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: 21 okt 2011, 12:06

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor mvdbro » 08 jun 2012, 16:33

bryan241:

LDR werkt nu goed voor de stroommeter. De sensor op de gasmeter gaat het niet worden. Te veraf, ziet deze geen verschil tussen de 6 en andere cijfers. Te dichtbij gaat deze altijd aan.
Er zit geen potmeter op deze, dus wordt genomineerd voor wellicht toekomstige zaken.

Ik overweeg de CNY70, maar misschien weet je een kant en klare sensor (dus met alle overige componenten erop, die direct een digitale 1 of 0 geeft) die ook regelbaar is? Waar te koop?
mvdbro
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: 21 okt 2011, 12:06

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor bryan241 » 08 jun 2012, 19:03

Ik heb er een bij Niels gekocht via samenkopen.net, alleen zie ik nu een andere sensor.
bryan241
 
Berichten: 172
Geregistreerd: 07 jan 2012, 14:14

VorigeVolgende

Keer terug naar De nieuwe release

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron