nodo-domotica.nl

Wens voor toevoegen Energie monitor

We zitten zoals bekend in de ontwikkelfase. Van diverse gebruikers heb ik al goede suggesties gekregen. Hier discussiëren we over de functionaliteiten van de nieuwe release.

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor h143 » 28 maart 2012, 21:03

Ik kwam dit schema op internet tegen
Afbeelding
CNY70 - Arduino by Igor G.M., on Flickr

Misschien kunnen we hier iets mee?
Arduino Mega 2560
Arduino Ethernet shield
Arduino uno
Nodo 1.0
h143
 
Berichten: 137
Geregistreerd: 05 nov 2011, 10:08
Woonplaats: Hoogkerk

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor bryan241 » 29 maart 2012, 08:41

Ik heb hetzelfde schema gebruikt, alleen heb ik het op een analoge poort aangesloten om zelf de waarde te kunnen bepalen wanneer er pulsen zijn.
Ook gebruik ik niet de nieuwe (beta) software om de pulsen te detecteren, omdat ik nog niet weet hoe het geïntegreerd kan worden met de nieuwe software.
Wat voor mij ook nog een raadsel is met de nieuwe software, is de vraag of het mogelijk is om meerdere van dit soort sensoren tegelijkertijd aan te sluiten op de nodo-arduino, want ik wil graag met 1 nodo-arduino gas, licht en elektra kunnen meten.
Als ik de nieuwe code goed begrijp wordt het custom gedeelte periodiek (ongeveer 1 sec) aangeroepen en kan het dus mogelijk zijn dat een puls overgeslagen wordt.

Misschien dat iemand hier een oplossing voor kan verzinnen?
bryan241
 
Berichten: 172
Geregistreerd: 07 jan 2012, 14:14

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor Paul » 29 maart 2012, 17:28

bryan241 schreef:Ik heb hetzelfde schema gebruikt, alleen heb ik het op een analoge poort aangesloten om zelf de waarde te kunnen bepalen wanneer er pulsen zijn.
Ook gebruik ik niet de nieuwe (beta) software om de pulsen te detecteren, omdat ik nog niet weet hoe het geïntegreerd kan worden met de nieuwe software.
Wat voor mij ook nog een raadsel is met de nieuwe software, is de vraag of het mogelijk is om meerdere van dit soort sensoren tegelijkertijd aan te sluiten op de nodo-arduino, want ik wil graag met 1 nodo-arduino gas, licht en elektra kunnen meten.
Als ik de nieuwe code goed begrijp wordt het custom gedeelte periodiek (ongeveer 1 sec) aangeroepen en kan het dus mogelijk zijn dat een puls overgeslagen wordt.

Misschien dat iemand hier een oplossing voor kan verzinnen?

Voor uitleg even kijken op de wiki en dan even zoeken op "pulsen". De pulsen worden gemeten op interrupt basis zodat uiterst kleine pulsen niet worden overgeslagen. Je hebt maar één pulsen teller per Nodo. Wil je met één Nodo zowel gas, water als elektra meten dan moeten we hier wat voor verzinnen. We zitten te denken aan een uiterst kleine Nodo met alleen een zender/ontvanger en een ATMega chip waarbij je geen Arduino meer voor nodig hebt. Die zou dan voor enkele euro's te krijgen moeten zijn. Dan is deze Nodo niet meer dan een slimme sensor.
Groeten Paul
Paul
 
Berichten: 1152
Geregistreerd: 31 aug 2011, 20:33

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor h143 » 01 apr 2012, 19:36

Ik heb nu de cny 70 aangesloten zoals in het schema weergegeven maar ik zie niks terug in de webapp.
Ik heb hem owel op poort d18 als op a8 aangsloten maar krijg geen melding terug.

Mijn eventlist ziet er als volgt uit.
Code: Selecteer alles
!******************************************************************************!
EventlistErase
EventlistWrite; Boot; Sound 7,0
EventlistWrite; WildCard IR,KAKU; RawSignalSend 0
EventlistWrite; WildCard RF,All; SendEvent HTTP
EventlistWrite; WildCard IR,All; SendEvent HTTP
EventlistWrite; WildCard Variables,All; SendEvent HTTP
EventlistWrite; WildCard Wired,All; SendEvent HTTP
EventlistWrite; UserEvent 1,1; SendNewKAKU 1,6
EventlistWrite; UserEvent 1,2; SendNewKAKU 2,10
EventlistWrite; UserEvent 1,3; SendNewKAKU 3,10
EventlistWrite; UserEvent 1,4; SendNewKAKU 4,9
EventlistWrite; UserEvent 1,5; SendNewKAKU 5,6
EventlistWrite; UserEvent 1,6; SendNewKAKU 6,Off
EventlistWrite; UserEvent 2,1; TimerSetSec 3,15
EventlistWrite; UserEvent 2,2; SendNewKAKU 2,Off
EventlistWrite; UserEvent 2,3; SendNewKAKU 3,Off
EventlistWrite; UserEvent 2,4; SendNewKAKU 4,Off
EventlistWrite; UserEvent 2,5; SendNewKAKU 5,Off
EventlistWrite; UserEvent 2,6; SendNewKAKU 6,Off
EventlistWrite; Timer 3,0; SendNewKAKU 1,Off
EventlistWrite; UserEvent 3,1; SendNewKAKU 1,5
EventlistWrite; UserEvent 3,2; SendNewKAKU 2,5
EventlistWrite; UserEvent 3,3; SendNewKAKU 3,6
EventlistWrite; UserEvent 3,4; SendNewKAKU 4,6
EventlistWrite; UserEvent 3,5; SendNewKAKU 5,5
EventlistWrite; UserEvent 3,6; SendNewKAKU 6,On
EventlistWrite; Timer 1,0; VariablePulse 1,Time
EventlistWrite; Timer 1,0; TimerSetMin 1,1
EventlistWrite; Timer 2,0; VariablePulse 2,Count
EventlistWrite; Timer 2,0; TimerSetMin 2,60
!******************************************************************************!


Mijn eventlog ziet er als volgt uit.


Code: Selecteer alles
Unit   Event   Timestamp
1   NewKAKU 6,Off   2012-04-01 19:30:52
1   NewKAKU 2,Off   2012-04-01 20:08:16
1   NewKAKU 2,On   2012-04-01 20:08:19
3   NewKAKU 0x53F0681,On   2012-04-01 20:08:33
3   NewKAKU 0x53F0681,On   2012-04-01 20:08:39
3   NewKAKU 0x53F0681,On   2012-04-01 20:08:58
3   NewKAKU 0x53F0681,On   2012-04-01 20:09:02
1   NewKAKU 2,Off   2012-04-01 20:31:12
1   NewKAKU 3,Off   2012-04-01 20:31:12
1   NewKAKU 4,Off   2012-04-01 20:31:13
1   NewKAKU 5,Off   2012-04-01 20:31:14
1   NewKAKU 6,Off   2012-04-01 20:31:15
1   NewKAKU 1,6   2012-04-01 20:31:22
1   NewKAKU 2,10   2012-04-01 20:31:23
1   NewKAKU 3,10   2012-04-01 20:31:24
1   NewKAKU 4,9   2012-04-01 20:31:25
1   NewKAKU 5,6   2012-04-01 20:31:26
1   NewKAKU 6,Off   2012-04-01 20:31:26
1   NewKAKU 1,Off   2012-04-01 20:31:28
1   NewKAKU 1,6   2012-04-01 20:31:31
1   NewKAKU 2,10   2012-04-01 20:31:31
1   NewKAKU 3,10   2012-04-01 20:31:32
1   NewKAKU 4,9   2012-04-01 20:31:33
1   NewKAKU 5,6   2012-04-01 20:31:34
1   NewKAKU 6,Off   2012-04-01 20:31:35
Arduino Mega 2560
Arduino Ethernet shield
Arduino uno
Nodo 1.0
h143
 
Berichten: 137
Geregistreerd: 05 nov 2011, 10:08
Woonplaats: Hoogkerk

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor Dave » 03 apr 2012, 20:26

Ook ik heb de voorbeelden volledig gevolgd en gebruik inmiddels ook een CNY70 aangesloten volgens eerder getoonde schema op de D18 poort, echter krijg ik maar geen waarde aan mijn variable. (In dit geval Variable 4)

In mijn Eventlist staat het volgende:
Code: Selecteer alles
!********** Basis  settings **********
EventlistWrite; Boot; Sound 7,0
EventlistWrite; Boot; Timer 10
EventlistWrite; Timer 10; VariablePulse 4,Time
EventlistWrite; Boot; WiredOut 5,On
EventlistWrite; Boot; WiredOut 6,On

!********** Copy **********
EventlistWrite; WildCard IR,All; SendEvent RF
EventlistWrite; WildCard RF,All; SendEvent HTTP
EventlistWrite; WildCard Variables,All; SendEvent HTTP
EventlistWrite; WildCard Wired,All; SendEvent HTTP


Tevens heb ik commando: PulseFormula Time, 2, 3600, 1, 0 gegeven om actuele verbruik uit te rekenen.

Helaas blijft het resultaat van de variable 4,0.00

Doen wij iets fout of zit er nog iets mis in de programmering ?

Op de analoge poort krijg ik wel een duidelijke puls, echter als ik een grote verbruiker (bvb de wasmachine) inschakel draait de schijf zo snel dat de Nodo dit niet meer kan volgen en ik de meeste pulsen gewoonweg mis.

Is er iemand die ons nog wat verder op weg kan helpen ?
Dave
 
Berichten: 71
Geregistreerd: 18 sep 2011, 12:20

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor Paul » 03 apr 2012, 20:37

Er is een Beta build waar deze funktie nog niet OK is, dat zou deze kunnen zijn. Daar wordt nu aan gewerkt. Dan om nog maar een zorg weg te nemen: Het is met de pulsfunktie onmogelijk dat de draaischijf zo snel werkt dat deze pulsen mist, tenzij jij het totale energie afname van een kerncentrale meet. De pulsfunktie werkt namelijk o.bv. interrupts en meet pulsen kleiner dan een microseconde. Dat zijn even vertaald naar jouw draaischijf 3.600.000 omwentelingen per uur wat overeenkomt met 3,6Megawatt. :D
Groeten Paul
Paul
 
Berichten: 1152
Geregistreerd: 31 aug 2011, 20:33

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor Dave » 03 apr 2012, 20:42

Bedankt voor je reactie Paul!

Ik mis de pulsen dan ook niet met de pulsteller maar op de analoge poort ;-) Op zich werkt dit wel en kan ik er ook een werkelijke waarde mee genereren naar de webapp echter bij hoog verbruik mis ik dus wel erg veel. (Schijf draait 375x voor 1Kwh)

Is de huidige manier die ik nu gebruik wel correct ?
Kan ik via telnet ook event's zien gebeuren als het wel werkt en zoja, hoe vaak zou hij deze moeten laten zien ?
Dave
 
Berichten: 71
Geregistreerd: 18 sep 2011, 12:20

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor Paul » 03 apr 2012, 20:53

Dave schreef:Bedankt voor je reactie Paul!

Ik mis de pulsen dan ook niet met de pulsteller maar op de analoge poort ;-) Op zich werkt dit wel en kan ik er ook een werkelijke waarde mee genereren naar de webapp echter bij hoog verbruik mis ik dus wel erg veel. (Schijf draait 375x voor 1Kwh)

Is de huidige manier die ik nu gebruik wel correct ?
Kan ik via telnet ook event's zien gebeuren als het wel werkt en zoja, hoe vaak zou hij deze moeten laten zien ?


Ik denk niet dat je het juist toepast. De formule klopt niet voor jou draaischijf. Daar zal je de 375 in moeten verwerken zodat een 375 omwentelingen via de formule uit komt op 1.00
Groeten Paul
Paul
 
Berichten: 1152
Geregistreerd: 31 aug 2011, 20:33

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor Dave » 04 apr 2012, 05:31

Wederom bedankt voor je reactie.

Ben me ervan bewust dat de huidige calculatie geen werkelijke waarde's zal genereren. dit was alleen voor pogingen om e.e.a. werkend te krijgen en iets van een een aanpassing in de variable te zien. Dit bleef helaas uit ;-) begon al te vermoeden dat mijn D18 poortje defect was op de Mega. Wacht de nieuwe release wel af en ga dan verder stoeien.
Dave
 
Berichten: 71
Geregistreerd: 18 sep 2011, 12:20

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor h143 » 21 apr 2012, 14:14

Paul schreef:Er is een Beta build waar deze funktie nog niet OK is, dat zou deze kunnen zijn. Daar wordt nu aan gewerkt. Dan om nog maar een zorg weg te nemen: Het is met de pulsfunktie onmogelijk dat de draaischijf zo snel werkt dat deze pulsen mist, tenzij jij het totale energie afname van een kerncentrale meet. De pulsfunktie werkt namelijk o.bv. interrupts en meet pulsen kleiner dan een microseconde. Dat zijn even vertaald naar jouw draaischijf 3.600.000 omwentelingen per uur wat overeenkomt met 3,6Megawatt. :D


is er al een nieuwe beta build beschikbaar waar dit probleem mee is opgelost?
Arduino Mega 2560
Arduino Ethernet shield
Arduino uno
Nodo 1.0
h143
 
Berichten: 137
Geregistreerd: 05 nov 2011, 10:08
Woonplaats: Hoogkerk

VorigeVolgende

Keer terug naar De nieuwe release

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast