nodo-domotica.nl

Wens voor toevoegen Energie monitor

We zitten zoals bekend in de ontwikkelfase. Van diverse gebruikers heb ik al goede suggesties gekregen. Hier discussiëren we over de functionaliteiten van de nieuwe release.

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor manjh » 15 feb 2013, 13:42

Dave schreef:Zoals ik eerder aangaf gebruik ik de Tiny idd om van het zeer zwakke analoge signaal wat ik van de CNY70 krijg om te zetten naar een harde digitale puls. Dit om via interrupt te kunnen tellen. Op een analoge poort rechtstreeks aan de Nodo werkt ook ook maar omdat mijn nodo vrij druk is met PIR sensors door het hele huis miste ik daardoor behoorlijk wat pulsen. Op de D18 poortkreeg ik het met geen mogelijkheid aan de praat omdat de puls te zwak was. Na het omzetten van het signaal naar een harde puls werkt dit nu al een weekje prima.

En door de toevoeging van een ledje is de plaatsing voor de schijf erg gemakkelijk, je ziet direct wat hij doet.

OK, dit snap ik. Nodo is te druk om betrouwbaar de analoge poort te blijven monitoren. Maar het principe is hetzelfde, als de tiny het kan, dan kan een gewone nodo het ook.
Overigens heb ik hem nu gemonteerd met een klein plastic hulpstukje, een gewoon zwart stukje plastic met een vierkant gaatje voor de CNY erin. Je plakt eerst het plaatje op de juiste plek, dit is goed te doen omdat je er doorheen kunt kijken. Vervolgens plaats je de CNY in het gaatje en tapet hem af.
Hij zit erop, maar veel pulsen krijg ik nog niet. Moet nog even spelen met de threshold en smitt trigger waardes denk ik.
Hans
manjh
 
Berichten: 1173
Geregistreerd: 29 aug 2011, 14:39

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor Dave » 15 feb 2013, 14:16

Natuurlijk kan dit ook op een andere manier, zelf vond ik het handig om een printje te maken waarop alles al aanwezig is en de output dus een "harde puls" is. En een eis was dus ook dat ik een ledje op het printje kon laten oplichten zodat er continu zichtbaar is wat er gebeurd. Had nog een aantal ATtiny's liggen waardoor ik voor deze oplossing gekozen heb.

Ben inmiddels ook af van de vreemde pieken in de grafiek.
https://www.dropbox.com/s/8ad8bkqj6lhuw6w/Nodo_meting3.jpg
Dave
 
Berichten: 71
Geregistreerd: 18 sep 2011, 12:20

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor manjh » 15 feb 2013, 15:35

Ik snap het, het was ook niet bedoeld als kritiek hoor. Jij hebt met deze oplossing waarschijnlijk ook minder last van storing bij langere kabels en zo.
Overigens schiet het bij mij niet echt op. Ik kan wel een wiredanalog meten, dat is dan waarschijnlijk de situatie van de schijf. Zodra het zwarte vlekje lanskomt reflecteert hij minder, dus ik zou de threshold onder de gemeten waarde moeten leggen, toch?
Ik heb ook de smitttrigger al op 1 en op 0 gehad, maar er komen geen pulsen...
Hans
manjh
 
Berichten: 1173
Geregistreerd: 29 aug 2011, 14:39

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor Dave » 15 feb 2013, 22:58

Geen probleem, ook kritiek mag hoor. Er zijn meer wegen naar Rome tenslotte ;-)

Probeerde je uit te leggen waarom ik deze keuzes gemaakt heb.

De threshold moet tussen de gemeten waardes liggen.
Wat meet jij op de CNY70 als je de aansluiting op de arduino loshaalt ?

In mijn geval meet ik dan het voltage tussen ground en de output op de CNY70.

Bij de optimale plaatsing voor de schijf (grootste verschil bij het langskomen van het streepje) zat ik op zo'n 400mv. Dit was met de sensor horizontaal geplaatst precies horizontaal in het midden. Verticaal kon ik nog wat winnen door hem net niet helemaal in het midden op de rand van de schijf te zetten.

Hoop dat je het snel aan de praat hebt, weet hoe frustrerend dit klusje kan zijn ;-)
Dave
 
Berichten: 71
Geregistreerd: 18 sep 2011, 12:20

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor mvdbro » 24 feb 2013, 17:31

manjh schreef:OK, dit snap ik. Nodo is te druk om betrouwbaar de analoge poort te blijven monitoren.

Dat klopt, slechte enkele metingen per seconde. Getriggerd door het idee van Dave heb ik een lab opstelling gemaakt met een Tiny die via I2C is verbonden met een Nodo Small. Deze tiny voert ongeveer 4000 analoge metingen per seconde uit en houdt zelf de tellerstand bij. Vanaf de Small kan ik via I2C de tellerstand uitlezen. Ik krijg dan een 96 bit Nodo event terug.

Lijkt een bruikbaar concept voor snelle metingen met een CNY70, fototransistor, LDR e.d. Metingen zijn waarschijnlijk snel genoeg voor de meeste toepassingen en de Nodo hoeft zich nergens druk over te maken, alleen b.v. elke 5 minuten de tellerstanden uit te lezen. Zo zal het ook geen probleem zijn om b.v. 3 analoge metingen te doen in de meterkast voor de prijs van 3 Tiny's. Je kunt ze gewoon parallel aan de I2C bus hangen.

gr
Martinus
mvdbro
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: 21 okt 2011, 12:06

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor Dave » 25 feb 2013, 16:39

Martinus,

Leuk idee! Ben erg benieuwd naar jouw testresultaten.

Dit zou voor mij weer een hoop zooi in de meterkast kunnen schelen.
Is het mogelijk de Tiny's direct aan de Mega te hangen? waarmee ik bedoel of als deze bezig is de I2C events wel gewoon binnenkomen en worden verstuurd naar de webapp.
Dave
 
Berichten: 71
Geregistreerd: 18 sep 2011, 12:20

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor mvdbro » 25 feb 2013, 17:24

Hallo Dave,

Het maakt op zich niet uit waaraan je de slave hangt, dus aan een Mega gaat ook. Als het moet zelfs aan meerdere Nodo's tegelijk. De Tiny gedraagt zich echter wel als een I2C Slave device (net zoals b.v. de RealTime Clock chip van de Nodo). Het is dus ook geen Nodo, maar een I2C device geworden.

Ik lees de chip nu uit met een kleine userplugin op de Nodo, omdat de I2C support in de Nodo code (R495 concept versie) niet voorziet in het uitlezen van I2C (alleen een soort van broadcast principe). Het lijkt allemaal goed te gaan. Nog wel hardcoded Threshold en schmittTrigger settings. Moet nog overwegen hoe ik dit ding ga configureren, Zou via Serial of misschien beter nog via I2C kunnen.

Ik moet mijn huidige MeterkastSlave nog een keer upgraden (zit nu op een custom Nodo 1.2.1 versie). Ik meet nu water, gas en electra:
- Electra met een LDR op de RF pin (D2)
- Water met een digital linetracking sensor op de IR pin (D3)
- Gas met een CNY70 op een analoge pin (A0)
Deze unit heeft dus ook geen RF ontvanger. Mijn idee is om 3 Tiny's aan te sluiten zodat pin D2 en D3 ook weer vrij komen voor de Nodo. Dan voelt die zich weer volwaardig ;) ;)

To be continued...

gr
Martinus
mvdbro
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: 21 okt 2011, 12:06

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor davev » 26 feb 2013, 23:22

Hallo Martinus,

Wellicht een kleine zijstap op het onderwerp. Ik ben al geruime tijd dit interessante forum aan het volgen. Inmiddels heb ik alles op de eigen server kunnen inrichten en het werkt geweldig. Complimenten aan alle leden voor de software ontwikkeling van de Nodo.

Momenteel ben ik bezig met alle meters aan het integreren. De pulsen van de gasmeter komen goed binnen op de analoge ingang van de arduino mega en ook de omreken factor in de webapp. werkt prima. Alleen kan ik de variabelen maar tot 100 laten tellen. Hierdoor kan ik het verbruik per dag niet door laten tellen. Het uiteindelijke doel is dat ik kan zien wat het verbruik per dag is in een curve over de laatste 24u. Daarnaast zou ik het verbruik per dag willen zien, natuurlijk mag deze laatste waarde minder nauwkeurig zijn dan de waarde in de eerste grafiek. Ter info, ik krijg 1 puls per 0,01 m3. (op de 6 van het derde digit achter de komma zit een reflecterend vakje). Ik heb al gedacht om het bereik van de variabele in de nodo software te vergroten, maar weet niet of dit geheel straffeloos gaat. Ik zou het liefste niet inboeten op de nauwkeurigheid van de eerste grafiek, wat ook een optie zou kunnen zijn.

Bedankt voor alle inputs.
Dave
davev
 
Berichten: 1
Geregistreerd: 26 feb 2013, 23:07

Vorige

Keer terug naar De nieuwe release

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron