nodo-domotica.nl

Wens voor toevoegen Energie monitor

We zitten zoals bekend in de ontwikkelfase. Van diverse gebruikers heb ik al goede suggesties gekregen. Hier discussiëren we over de functionaliteiten van de nieuwe release.

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor Paul » 15 jan 2013, 07:48

Ik plaats nog een schemaatje voor deze "Probleemgevallen" maar momenteel ben ik erg druk. Als ik een schema plaats wil deze zelf ook getest hebben.

Patience... :arrow:
Groeten Paul
Paul
 
Berichten: 1152
Geregistreerd: 31 aug 2011, 20:33

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor rhannink » 18 jan 2013, 08:34

Hallo,

Ik heb het zelfde probleem, ik heb een Schlumberger SIR2e kWh meter met een groen lampje/ledje daarop.
Zowel een LDR als een BPW40 geven geen betrouwbare resultaten. De felheid van het pulse lampje lijkt maar beperkt en groen licht heeft een golflengte van 550nm.

Ik ga het ook proberen met een BPX81 fototransistor.

svdstoep, mag ik vragen waar jij ze gekocht hebt?

Mvgr,

Remco Hannink
Arduino Mega - NES
Nodo small SWACNC-SMALL-R596 mini met meterkast sensor
Nodo Mega - zelfbouw Nodo shield met RFid lezer - SWACNC-MEGA-R596
Nodo mini - met slimme meter plug-in
2xVentus W044 temp/hum sensor
rhannink
 
Berichten: 81
Geregistreerd: 23 apr 2012, 06:29

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor Dave » 04 feb 2013, 00:23

Zijn er nog overige suggesties voor het meten bij een draaischijfmeter of mensen die dit al succesvol gebruiken natuurlijk ?

In de afgelopen tijd heb ik geprobeerd met een CNY70 het zwarte streepje op mijn energiemeter te detecteren. Helaas lukt dit niet betrouwbaar.

Ben heel wat tijd bezig geweest met het schuiven van de sensor, afplakken en afschermen van overig teruggekaatst licht. Dan nog is het signaalverschil te zwak (ong 300 mV) om goed te kunnen detecteren op de mega (poort D18)

Voor het meten gebruik ik onderstaand schema.
Afbeelding
Dave
 
Berichten: 71
Geregistreerd: 18 sep 2011, 12:20

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor bryan241 » 04 feb 2013, 14:59

Hier al naar gekeken?
viewtopic.php?f=35&t=1445
Oftewel al eens een analoge poort geprobeerd?
bryan241
 
Berichten: 172
Geregistreerd: 07 jan 2012, 14:14

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor h143 » 04 feb 2013, 20:39

Ik gebruik deze sensor om mijn draaischijf te meten
[url]
http://dx.com/p/diy-ir-infrared-reflect ... lue-160655[/url]
Het is even afstelwerk maar dan werkt het wel.

Ook heb ik een doide en een condensator er tussen geplaatst om stoorpulse tegen te gaan
Arduino Mega 2560
Arduino Ethernet shield
Arduino uno
Nodo 1.0
h143
 
Berichten: 137
Geregistreerd: 05 nov 2011, 10:08
Woonplaats: Hoogkerk

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor Dave » 07 feb 2013, 23:52

Omdat het voltageverschil te klein was voor de Mega om de pulsen te kunnen meten heb ik tijdelijk even een Atmega 328 tussen de nodo en de CNY70 geplaatst welke het analoge signaal omzet naar een harde digitale puls. Dit werkt prima en heeft als voordeel dat deze voor ieder signaalverschil in te stellen is.

Ben nu even aan het stoeien om de waarde's juist in de webapp te krijgen, mijn meter geeft 375 pulsen voor 1Kwh. Ik stuur eens per minuut de gegevens vanaf de Nodo naar de webapp.

Om dit om te rekenen gebruik ik de volgende instellingen in de values:

Totaal verbruik per dag:

Input type: PulseCount
Display: Value
Expand on values page: No
Prefix: (Example: Temperature outside:, Door:) Verbruik Totaal
Suffix: (Example: °C, M³) KWh
Nodo unit: (1...15) 1
Graph: type: BARS (day totals)
Graph: maximum hours to show: 168

Formula: (examples: %value% * 1000, 1000 / %value% ) *optional
%value%/375

Round: (rounds the value to the specified precision)
2

Voor het huidig verbruik gebruik ik:

Prefix: (Example: Temperature outside:, Door:)
Huidig Verbruik

Suffix: (Example: °C, M³)
KW

Nodo unit: (1...15)
1

Graph: type: Line

Graph: maximum hours to show: 24

Formula: (examples: %value% * 1000, 1000 / %value% ) *optional
3600 / %value%

Round: (rounds the value to the specified precision)
2

Is deze berekening zo juist voor het aantal pulsen van mijn meter ?
Heb de indruk dat de waarde in de webapp voor het huidige verbruik wat aan de lage kant is
Dave
 
Berichten: 71
Geregistreerd: 18 sep 2011, 12:20

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor Dave » 09 feb 2013, 14:28

Inmiddels heb ik een ATtiny85 geplaatst op het CNY70 sensorbordje om de analoge puls om te zetten naar een digitale puls. Dit werkt perfect en neemt veel minder ruimte in op de print dan een ATmega 328. :D

Al met al is dit een prima/goedkope oplossing om met de CNY70 een duidelijke puls te genereren voor het zwakke signaal die hij geeft bij een draaischijfmeter. Zal later nog even een schema toevoegen zodat anderen er wellicht ook wat aan hebben.

ik kom nog 2 problemen tegen.

- de eerste is zoals in de vorige reactie beschreven dat het aantal Kw van het huidige verbruik te laag is. Waarschijnlijk maak ik een denkfout in het omrekenen van de pulstijd.

- 2e is dat ik zo af en toe een absurt hoge meetwaarde in de Webapp zie (waardoor het grafiekje niet meer lekker leesbaar is)
http://www.dropbox.com/s/huuc1ufelevb9v8/Nodo_meting.jpg
Dave
 
Berichten: 71
Geregistreerd: 18 sep 2011, 12:20

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor Maurice » 09 feb 2013, 21:10

Probleem 1,

Berekenen huidig verbruik.
3.600.000 / 375(aantal pulsen) = 9600
In de webapp vul je in, 9600/%value%
Om het aantal watts te zien vul je achter je formule nog , *1000 ,in.

Probleem 2,

Jouw verbruik is bijna altijd 0, dit is onmogelijk want je meter draait altijd rond.
En die piek die je ziet is je verbruik.
Jouw CNY70 meet niet goed, weet je zeker dat je CNY wel een puls meet.
Het lijkt wel of hij niet goed werkt en af en toe wel, als die hoge puls komt.
Heb je mijn filmpje bekeken waarin ik een test heb gedaan met de CNY.

http://youtu.be/3Gv8EvUjQ8Q

Hopelijk heb je er iets aan.

Maurice
Maurice
Maurice
 
Berichten: 29
Geregistreerd: 24 dec 2012, 22:03

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor Dave » 09 feb 2013, 23:17

Bedankt voor je reactie Maurice.

Deze berekening lijkt te kloppen, hij geeft nu 1980 Watt aan bij een ingeschakelde waterkoker van 2000 Watt volgens de specificatie.

Ergens pikte de Nodo soms een aantal pulsen op van iets anders waardoor de totale pulstijd soms heel kort was. Het lijkt erop dat dit overspraak was op het printje of op de kabel naar de nodo.

Heb nu een nieuw printje gemaakt met een CNY70, ATtiny85 en een led om de gegenereerde puls ook te kunnen zien (erg handig met plaatsing en uitrichten voor de draaischijf wat vrij kritisch is)

Het is nu al een tijdje stabiel.
https://www.dropbox.com/s/1r8jxjim1l8nc6b/Nodo_meting2.jpg
Dave
 
Berichten: 71
Geregistreerd: 18 sep 2011, 12:20

Re: Wens voor toevoegen Energie monitor

Berichtdoor manjh » 14 feb 2013, 20:00

Dave schreef:Al met al is dit een prima/goedkope oplossing om met de CNY70 een duidelijke puls te genereren voor het zwakke signaal die hij geeft bij een draaischijfmeter. Zal later nog even een schema toevoegen zodat anderen er wellicht ook wat aan hebben.]

Ik ben heel benieuwd naar dat schema. Ik heb nu zelf een middag geprutst met een CNY70 rechtstreeks aan een analoge poort, maar dat schiet niet op. Is alleen maar slecht voor de bloeddruk en het persoonlijke frustratie niveau.
Kun je dat schema svp met ons delen?
Hans
manjh
 
Berichten: 1173
Geregistreerd: 29 aug 2011, 14:39

VorigeVolgende

Keer terug naar De nieuwe release

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron