nodo-domotica.nl

(nieuwe) webapp op Rpi installeren.

Wil je iets te koop aanbieden of zoek je iets voor je Nodo, medt het hier.

UITSLUITEND NODO GERELATEERDE PRODUCTEN, GEEN COMMERCIËLE HANDEL, GEEN ACQUISITIE.

(nieuwe) webapp op Rpi installeren.

Berichtdoor erik » 19 maart 2015, 16:33

Aangezien we vaak langdurig van huis zijn zou ik voor de continuiteit van mijn nodo toepassing graag de webapp lokaal draaien.
En dan zodanig dat de webapp ook via het internet bereikbaar is!
Aangezien internet protocollen, PHP, Servers, Linux etc. voor mij acacadabra zijn, heb ik een probleem.
Ik zoek iemand met kennis en ervaring die mij hierbij kan helpen (uiteraard tegen een vergoeding).
Ik woon in de omgeving Eindhoven - Tilburg
erik
 
Berichten: 59
Geregistreerd: 12 dec 2014, 18:04

Re: (nieuwe) webapp op Rpi installeren.

Berichtdoor rtenklooster » 19 maart 2015, 17:33

Is de nieuwe webapp al beschikbaar als download?
heel ingewikkeld is het niet verder.... we kunnen tzt wel even kijken waarbij je hulp nodig hebt.
rtenklooster
 
Berichten: 377
Geregistreerd: 04 aug 2012, 12:10
Woonplaats: Aduard

Re: (nieuwe) webapp op Rpi installeren.

Berichtdoor PieterS » 20 maart 2015, 00:13

Dag Erik,

Aangezien we vaak langdurig van huis zijn zou ik voor de continuiteit van mijn nodo toepassing graag de webapp lokaal draaien.
Wat bedoel je daar precies mee? Over welke versie heb je het dan? Als de behoefte bestaat om thuis de website te hosten geldt dat je momenteel gebonden bent aan de "oude" versie van de Webapp (V0.99).

Op welk apparaat wil je de webapp gaan draaien? Een RPI zou kunnen, echter over stabiliteit van dat platform kan ik niks zeggen. Op een NAS is e.e.a. niet zo moeilijk te implementeren.. Velen gingen u voor.

Overigens heb ik niet veel negatiefs kunnen lezen over de continuïteit van de webserver van Nodo-domotica.nl dus is dat geen belemmering als je de voorkeur geeft aan nieuwste versie.

Afhankelijk van je keuzes moet het mogelijk zijn om voor jouw vraag een oplossing te vinden.

Ik schat zo in dat het ook afhankelijk is van welke functionaliteit je wenst in jouw thuisomgeving in relatie tot security. Bij gebruik van oude webapp zou een vpn-connectie overwogen moeten worden als er risicovolle informatie verstuurd wordt over het internet.

Maar die risico-analyse moet sowieso gemaakt worden in relatie tot de keuze van webapp.... Wil je privacy-gevoelige info buiten de deur plaatsen op een onbekende site? Zonder de webbeheerders Nodo-site hierbij verdacht te willen maken!! Het is ieders eigen afweging en een heel andere discussie die ik niet wil starten! Ik ben heel blij dat een groep techneuten zijn kennis en software belangeloos beschikbaar stelt!!! Chapeau!

Met de kennis die je in eerdere berichten vermeldt moet je toch een eind kunnen komen in het implementeren van een eigen webserver voor domotica. De meeste NAS-servers hebben die intelligentie standaard ingebouwd en gaat het om de juiste configuratie instellen via de grafische interface alsmede het plaatsen van de scripts voor je eigen domotica-site in de webserver en de benodigde database importeren. Als je wat ervaring met scripttaal lezen hebt is dat een pré ;) en kom je al een heel eind!
Een dyn-dns-oplossing had je ook al, toch?

Voor ontbrekende info is er meer dan genoeg expertise in dit forum dunkt me.

Gr.
Pieter
(regio: Eindhoven)
PieterS
 
Berichten: 234
Geregistreerd: 21 dec 2011, 22:11

Re: (nieuwe) webapp op Rpi installeren.

Berichtdoor manjh » 20 maart 2015, 08:48

Niet met elke nas zou ik dit avontuur aangaan.
Ik heb zelf een Iomega StorCenter ix2. Er zit 4TB aan diskruimte in en dat werkt prima. Maar voor de rest is het niet best. De GUI is niet stabiel, soms kom ik er niet eens in als admin. En functies als copyjobs zijn ronduit "iffy": soms werken ze goed, maar meestal niet.
Support is er nauwelijks, Lenovo (nieuwe eigenaar Iomega) verkoopt liever nieuw spul.
Nee, zolang hij als NAS nog werkt OK, maar mijn volgende NAS wordt een ander merk. En misschien kan ik dan eens mijn webapp lokaal draaien...
Hans
manjh
 
Berichten: 1173
Geregistreerd: 29 aug 2011, 14:39

Re: (nieuwe) webapp op Rpi installeren.

Berichtdoor henkdejonge » 20 maart 2015, 09:47

manjh schreef:Niet met elke nas zou ik dit avontuur aangaan.
Ik heb zelf een Iomega StorCenter ix2. Er zit 4TB aan diskruimte in en dat werkt prima. Maar voor de rest is het niet best. De GUI is niet stabiel, soms kom ik er niet eens in als admin. En functies als copyjobs zijn ronduit "iffy": soms werken ze goed, maar meestal niet.
Support is er nauwelijks, Lenovo (nieuwe eigenaar Iomega) verkoopt liever nieuw spul.
Nee, zolang hij als NAS nog werkt OK, maar mijn volgende NAS wordt een ander merk. En misschien kan ik dan eens mijn webapp lokaal draaien...


Hi,

Ik zou dan gaan voor een Synology (heb er twee).. en werken goed met de (oude) webapp.
En een groot voordeel met de Synology is dat regelmatig wordt geupdate, ook heb je een wat oudere versie hardware.

Je zou het ook op Rpi kunnen draaien, hier heb ik mijn test omgeving opdraaien.. ;-)

Grtz,

Henk.
Afbeelding
henkdejonge
 
Berichten: 102
Geregistreerd: 21 maart 2012, 16:29

Re: (nieuwe) webapp op Rpi installeren.

Berichtdoor manjh » 20 maart 2015, 10:21

Lastige keuze. Een Synology kopen voor een paar honderd E, nieuwe schijven erin, totaal pakweg 500 E.
Of een R-Pi voor 35, voedinkje voor 5, en een 8GB sdhc voor 5... tsja.
Maar als de Iomega stukgaat... :shock:
Hans
manjh
 
Berichten: 1173
Geregistreerd: 29 aug 2011, 14:39

Re: (nieuwe) webapp op Rpi installeren.

Berichtdoor erik » 20 maart 2015, 12:03

PieterS schreef:Dag Erik,

Aangezien we vaak langdurig van huis zijn zou ik voor de continuiteit van mijn nodo toepassing graag de webapp lokaal draaien.
Wat bedoel je daar precies mee? Over welke versie heb je het dan? Als de behoefte bestaat om thuis de website te hosten geldt dat je momenteel gebonden bent aan de "oude" versie van de Webapp (V0.99).

Op welk apparaat wil je de webapp gaan draaien? Een RPI zou kunnen, echter over stabiliteit van dat platform kan ik niks zeggen. Op een NAS is e.e.a. niet zo moeilijk te implementeren.. Velen gingen u voor.

Overigens heb ik niet veel negatiefs kunnen lezen over de continuïteit van de webserver van Nodo-domotica.nl dus is dat geen belemmering als je de voorkeur geeft aan nieuwste versie.

Afhankelijk van je keuzes moet het mogelijk zijn om voor jouw vraag een oplossing te vinden.

Ik schat zo in dat het ook afhankelijk is van welke functionaliteit je wenst in jouw thuisomgeving in relatie tot security. Bij gebruik van oude webapp zou een vpn-connectie overwogen moeten worden als er risicovolle informatie verstuurd wordt over het internet.

Maar die risico-analyse moet sowieso gemaakt worden in relatie tot de keuze van webapp.... Wil je privacy-gevoelige info buiten de deur plaatsen op een onbekende site? Zonder de webbeheerders Nodo-site hierbij verdacht te willen maken!! Het is ieders eigen afweging en een heel andere discussie die ik niet wil starten! Ik ben heel blij dat een groep techneuten zijn kennis en software belangeloos beschikbaar stelt!!! Chapeau!

Met de kennis die je in eerdere berichten vermeldt moet je toch een eind kunnen komen in het implementeren van een eigen webserver voor domotica. De meeste NAS-servers hebben die intelligentie standaard ingebouwd en gaat het om de juiste configuratie instellen via de grafische interface alsmede het plaatsen van de scripts voor je eigen domotica-site in de webserver en de benodigde database importeren. Als je wat ervaring met scripttaal lezen hebt is dat een pré ;) en kom je al een heel eind!
Een dyn-dns-oplossing had je ook al, toch?

Voor ontbrekende info is er meer dan genoeg expertise in dit forum dunkt me.

Gr.
Pieter
(regio: Eindhoven)

Pieter, bedankt voor je uitvoerige reactie.
Laat ik trachten wat duidelijker te zijn:
1) Wij verblijven regelmatig voor langere duur (maanden) in het buitenland. Op beide lokaties hebben we printers, keyboards, monitoren enz, Het enige wat we meenemen zijn laptops. Vitale bestanden staan in een wolk. Dus bij afwezigheid is er op die plek geen computer aanwezig,
2) Bij afwezigheid draaien we een uitgebreide aanwezigheidssimulatie. Nu nog op een arduino maar dat wordt op een nodo met uitbreidingen richting brand- inbraak alarm en temperatuur bewaking. Een groot voordeel hiervan is dat we via de webapp zicht (+notificaties) en een zekere invloed hebben op de huis "bewaking".
3) We hebben geen enkele bedenking t.o.v. de continuiteit van de nodo server en zeker niet wat betreft de integriteit van de webbeheerders. (Tijdstip en duur van een gesimuleerd toilet bezoek is trouwens niet echt privacy gevoelig)
4) Wij hebben echter wél bedenkingen t.a.v. de continuiteit van onze router en modem. We hebben in het verleden wel vaker (en wie niet?) op een reset knop moeten drukken en als we op reis gaan gaat de reset vinger mee!
Bovendien is het nog niet gelukt de nodo te laten werken indien die niet via het internet verbonden is met de webapp. Vandaar onze wens om zo onafhankelijk mogelijk te zijn van externe factoren en om de (nieuwe) webapp in eigen beheer te draaien op een dedicated machine (Rpi?)
5) De dyn-dns hebben we nog niet kunnen uittesten (we zitten nu nog in het buitenland onze simulatie te simuleren!) maar hebben besloten een vast IP aan te vragen bij UPC.
6) We hebben ook overwogen om met klokschakelaars dagelijks modem, router en nodo een harde reset te geven, maar ook hier bestaan mogelijke bedenkingen tegen.
7) Hoop dat bovenstaande duidelijk is. Goede ideeën zijn uiteraard zeer welkom.
Groet, Erik
erik
 
Berichten: 59
Geregistreerd: 12 dec 2014, 18:04

Re: (nieuwe) webapp op Rpi installeren.

Berichtdoor Voyager » 20 maart 2015, 12:46

erik schreef:5) De dyn-dns hebben we nog niet kunnen uittesten (we zitten nu nog in het buitenland onze simulatie te simuleren!) maar hebben besloten een vast IP aan te vragen bij UPC.


Ik meen dat UPC geen vaste IP adressen heeft.
Alleen via upcbusiness.nl, de zakelijke tak. Hier kan je als particulier wel een contract nemen maar heb je dacht ik wel een KVK nummer nodig. (wellicht iemand andere ervaringen?)

Gelukkig is het via no-ip.com zo gratis gepiept. Daar word, net als bij Dyn (niet meer gratis) een domein naam aan je "niet vaste" IP adres geknoopt. Je krijgt dan bv. iets als erik.no-ip.com.
De login van no-ip/dyndns stel je in je router in, meestal onder het kopje Dynamic DNS. De router doet de rest. Telkens als de router een nieuw IP adres word toegewezen door UPC geeft de router het nieuwe IP adres door aan no-ip/dyndns zodat erik.no-ip.com altijd naar het juiste ip adres wijst.

Wil je zonder KVK inschrijving toch een vast IP dan zou je moeten overstappen naar een van de ADSL of glasvezel aanbieders die dat nog wel heeft.
Voyager
 
Berichten: 180
Geregistreerd: 23 okt 2014, 14:26

Re: (nieuwe) webapp op Rpi installeren.

Berichtdoor erik » 20 maart 2015, 14:33

Voyager schreef:Ik meen dat UPC geen vaste IP adressen heeft.
Alleen via upcbusiness.nl, de zakelijke tak. Hier kan je als particulier wel een contract nemen maar heb je dacht ik wel een KVK nummer nodig. (wellicht iemand andere ervaringen?)

Gelukkig is het via no-ip.com zo gratis gepiept. Daar word, net als bij Dyn (niet meer gratis) een domein naam aan je "niet vaste" IP adres geknoopt. Je krijgt dan bv. iets als erik.no-ip.com.
De login van no-ip/dyndns stel je in je router in, meestal onder het kopje Dynamic DNS. De router doet de rest. Telkens als de router een nieuw IP adres word toegewezen door UPC geeft de router het nieuwe IP adres door aan no-ip/dyndns zodat erik.no-ip.com altijd naar het juiste ip adres wijst.

Wil je zonder KVK inschrijving toch een vast IP dan zou je moeten overstappen naar een van de ADSL of glasvezel aanbieders die dat nog wel heeft.

Bedankt, wel al ingeschreven bij no-ip. Zullen we uitproberen zodra we weer op ons honk zitten.
erik
 
Berichten: 59
Geregistreerd: 12 dec 2014, 18:04

Re: (nieuwe) webapp op Rpi installeren.

Berichtdoor buitermark » 22 maart 2015, 13:20

erik schreef:
Voyager schreef:Wil je zonder KVK inschrijving toch een vast IP dan zou je moeten overstappen naar een van de ADSL of glasvezel aanbieders die dat nog wel heeft.

Bedankt, wel al ingeschreven bij no-ip. Zullen we uitproberen zodra we weer op ons honk zitten.


Of je koopt een Mikrotik router/firewall met recent RouterOS (meen > 6.25)
Daar zit bij /Ip /Cloud een vergelijkbare service ingebouwd voor Mikrotik klanten/gebruikers.
Deze maakt je Mikrotik benaderbaar via jouw unieke hostnaam (=serienr)

<hostnaam>.sn.<mynetname.net> verwijst dan naar jouw Mikrotik/Nodo

Als je dan ook nog toegang hebt tot de DNS van een eigen domeinnaam, dan kun je het met een CNAME nog makkelijker/herkenbaarder maken door dat 'lastige' lange URL te vervangen door iets als nodo.<mijn eigen domeinnaam.nl>

Maar let wel op:
Mikrotik's zijn (net als bijv. Cisco's) wel meer voor gespecialiseerde techneuten.
Je kunt er 'ALLES' mee, maar je moet je er wel goed in verdiepen voordat je dat er uit kunt halen...
Niet voor een ieder goed in te stellen...
buitermark
 
Berichten: 11
Geregistreerd: 10 dec 2013, 10:02
Woonplaats: Rhenen

Volgende

Keer terug naar Te koop / gevraagd

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten