nodo-domotica.nl

Dallas one-wire sensoren

Hier kan gediscussieerd worden over sensoren, electronica problemen, componenten, etc.

Dallas one-wire sensoren

Berichtdoor mvdbro » 18 nov 2012, 14:31

manjh schreef:...veel beter is een Dallas sensor, zoals de ds18b20. Kost heel weinig, en is rechtstreeks aan te sluiten op een digitale poort. Je kunt bovendien meerdere sensoren aansluiten op dezelfde poort, omdat elke sensor een uniek eigen adres heeft dat je gebruikt bij het uitlezen.
Je hebt wel een plugin nodig voor de nodo, maar die heb ik. Volgende week beschikbaar in Google code


Hans,

Ik las op de Adafruit website dat de Dallas one-wire library nogal fors is wat code betreft. Heb jij al getest of dit op een Nodo Small gaat werken met jouw plugin? Of gebruik je geen library?

Ik overweeg ook een aantal van deze sensoren aan te schaffen... Jij hebt ze zeker bij DX aangeschaft?

gr
Martinus
mvdbro
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: 21 okt 2011, 12:06

Re: Dallas one-wire sensoren

Berichtdoor Dave » 26 jan 2013, 19:22

Ik krijg mijn Dallas DS18S20 niet aan de praat.

mijn nodo small draait op Nodo SWACNC-MEGA-R491

Ik heb de User_Device code aangepast om gebruik te maken van oude versie sensor DS18S20/DS1820

(return float(DSTemp)/2; // Deze regel gebruiken voor de oudere en minder nauwkeurige DS1820 variant)

tevens de gebruikte poort gecontroleerd:
return Sensor_Temp_Dallas1820(PIN_WIRED_OUT_1);
Welke al goed stond

De sensor hangt aan poortje 7 aan de Arduino (digital out 1 op Nodo) met tussen de datapin en 5v een weerstandje van 4,7K.

het volgende staat in mijn eventlist op de slave nodo:
Code: Selecteer alles
sendto 2; EventlistErase
Boot 2; Sound 7
Boot 2; TimerSetSec 1,30
WildCard Variables,All; SendEvent RF;
WildCard Wired,All; SendEvent RF;
Timer 1,0; TimerSetSec 1,30
Timer 1,0; VariableDevice 1,1


Ik zie elke 30 sec de variable 1 langskomen vanaf nodo 2 (slave) alleen met een waarde 0
"Input=RF, Unit=2, Event=Variable 1,0.00"

Wellicht is er iemand die een idee heeft hoe dit op gang te krijgen ?
Dave
 
Berichten: 71
Geregistreerd: 18 sep 2011, 12:20

Re: Dallas one-wire sensoren

Berichtdoor Dave » 26 jan 2013, 23:14

Inmiddels werkt het, was vergeten de 5v pin van de dallas aan de ground te hangen :oops:

Waar bestellen jullie de dallas sensoren ?

Ik heb een dallas DS18B20 besteld maar kreeg helaas de oude minder precieze variant de DS18S20 :(
Dave
 
Berichten: 71
Geregistreerd: 18 sep 2011, 12:20

Re: Dallas one-wire sensoren

Berichtdoor markuser » 27 jan 2013, 09:32

Hallo,

Ik heb deze besteld ook geschikt voor buiten, http://www.ebay.nl/itm/190738017226?ssP ... 1497.l2649

Inmiddels al extra bijbesteld, voor binnen zijn ze ook erg handig met kabel. Werkt prima!


Mark
Mvg, Mark

4 Unit's met ethernet. Nodo-Mega V3.7, Product=SWACNC-MEGA-R744
Devices: Diverse Kaku's, DS18b20, DHT11, LCD, WS3500, CNY70, BPW40, LDR, Watersensor, Slimme meter kaifa MA304, RFLink, Raspberry PI, Domoticz Eigenbouw behuizing
Gebruikers-avatar
markuser
 
Berichten: 497
Geregistreerd: 29 feb 2012, 13:19

Re: Dallas one-wire sensoren

Berichtdoor manjh » 05 apr 2013, 23:08

3 of 4 pins...? Waar heb je het over?
Hans
manjh
 
Berichten: 1172
Geregistreerd: 29 aug 2011, 14:39

Re: Dallas one-wire sensoren

Berichtdoor manjh » 08 apr 2013, 08:36

dylantje schreef:Er zijn sensoren met 3 en 4 aansluit pinnen

Dat is nieuw voor mij. De types die ik ken hebben allemaal 3 aansluitingen. Er zijn 2 manieren van aansluiten, gewoon met 3 draden, of met 2. Dat laatste heet parasitair.
Vier pennen ken ik niet. Heb je de datasheet opgezocht?
Hans
manjh
 
Berichten: 1172
Geregistreerd: 29 aug 2011, 14:39

Re: Dallas one-wire sensoren

Berichtdoor Patrickl » 08 apr 2013, 20:24

Dat is geen "Dallas one-Wire" sensor. Gebruikt wel ook 1 datalijntje, maar het is een ander protocol.

:edit: Overigens zijn er bij die module ook maar 3 pootjes bedraad blijkbaar.
Laatst bijgewerkt door Patrickl op 08 apr 2013, 20:27, in totaal 1 keer bewerkt.
Patrickl
 
Berichten: 27
Geregistreerd: 13 feb 2013, 11:42

Re: Dallas one-wire sensoren

Berichtdoor manjh » 09 apr 2013, 10:55

dylantje schreef:http://www.ebay.com/itm/4-Pin-DHT11-Digital-Temperature-Humidity-Sensor-Moudle-Probe-For-HVAC-Arduino-/321078220331?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4ac1c0d62b

Tsja het zal aan mijn domheid liggen..
Zie hier 4 pinnen....
Maar ja..

beter 1 teveel dan 1 te ...... hahaahahahahaah

Een DHT11 is geen Dallas sensor, maar een heel ander beest. Dit is een nogal grove temperatuur sensor, gecombineerd met een vochtigheids sensor. Ik heb er zelf ook zo een, maar ben er niet zo tevreden mee omdat de uitgelezen temperatuur te grof gemeten is. Maar de combinatie met de rel.vochtigheidssensor kan aantrekkelijk zijn. Beter is het dan om een DHT22 te nemen, die meet in kleinere stapjes.
Overigens is de DHT11 ook bruikbaar op een Nodo.
Maar, zoals gezegd, ik zou het bij de Dallas houden.
Hans
manjh
 
Berichten: 1172
Geregistreerd: 29 aug 2011, 14:39

Re: Dallas one-wire sensoren

Berichtdoor Patrickl » 09 apr 2013, 10:56

Ik zou alleen die DS18x20 sensoren weten.

Die DHT doet het toch ook gewoon? Of moet het perse allemaal op 1 bus?

Ik vind die DHT zelf eigenlijk leuker. In ieder geval de DHT22. De DHT22 geeft de temp ook met decimalen en ik heb hem nu naast een DS18B20 draaien en ze geven vrijwel exact dezelfde temperatuur. Op een honderstste na. Alleen geeft die DHT22 dan wel ook de luchtvochtigheid er ook bij.

Die DHT22 is alleen wel wat duurder. Bij DealExtreme vragen ze $11 voor zo'n ding. Heb besteld via ebay voor iets minder dan $5.

Leuke van die DS18x20 is dan wel weer die waterdichte behuizing die iemand hierboven noemde.

Zat nog even te zoeken, maar hier staat een hele lijst met Dallas 1-Wire producten. Zie daar eerlijk gezegd weinig anders bruikbaars op dan die temperatuur sensor.
Patrickl
 
Berichten: 27
Geregistreerd: 13 feb 2013, 11:42

Re: Dallas one-wire sensoren

Berichtdoor DrEnergy » 09 apr 2013, 11:06

Voor de mensen die ook een paar Dallas one-wire sensoren willen, en we blijven nederlands dus het liefst gratis moet je eens een kijkje nemen op de volgende website http://www.maximintegrated.com/datasheet/index.mvp/id/2812/t/or

Hier kan je de sensoren bestellen als sample (volgens mij met een maximum van 4 en anders moet je een reden erbij zetten waarom je er meer wilt). Na 2 weken ligt er een mooi pakketje klaar bij DHL met je sensoren ;)
DrEnergy
 
Berichten: 145
Geregistreerd: 04 jan 2012, 09:09
Woonplaats: Dordrecht

Volgende

Keer terug naar De electronica hoek

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron