nodo-domotica.nl

Centrale verwarming regelen

Mededelingen van het team over nieuwe releases van zowel de nodo hardware als de software, plugin, beheertool, etc.

Centrale verwarming regelen

Berichtdoor manjh » 08 jun 2014, 12:55

Natuurlijk hebben we allemaal een min of meer intelligente thermostaat in huis, die de temperatuur prima regelt, vaak met een klok zodat de temperatuur in tijdzones per dag kan worden geregeld.
En vaak hebben we dan ook nog thermostaatkranen op de radiatoren in de andere ruimtes zoals slaapkamers en badkamer.
Maar wie herkent deze situatie: het is winter, en flink koud. In de huiskamer is het lekker warm dankzij een gezellig haardvuur.
Heel gezellig, totdat we naar de badkamer gaan en het daar ijskoud is.
Reden: omdat het in de kamer zo lekker warm is, hoeft de CV ketel niet te stoken. De radiatorkraan in de badkamer staat inmiddels volledig open, maar het ketelwater is koud dus het helpt niets!

Dat kan anders.

Stel: je monteert op elke radiator in huis, ook in de huiskamer, een elektronische thermostaat. De thermostaat in de huiskamer wordt verwijderd.
Elke thermostaatkraan beschikt over een RF module en is daardoor aan te sturen en uit te lezen door een centrale Arduino. Deze staat weer in verbinding met een applicatie op een server.
Hier is een frontend beschikbaar waarmee je niet alleen de temperatuur in elke kraan kunt aflezen, maar waarmee je ook de gewenste temperatuur kunt instellen, als je wilt in tijdzones.
Ook is er een stukje code dat in de achtergrond draait, en dat constant kijkt of er ergens in huis een radiatorkraan is die warmte vraagt. Zodra dat gebeurt wordt de CV ketel ingeschakeld. Gaat de radiatorkraan even later dicht, dan stopt de CV ketel weer.

Dat schakelen van de CV ketel kan gewoon een aan/uit regeling zijn, maar je kunt het ook een stapje mooier maken als je een ketel hebt die via OpenTherm aan te sturen is.

Tsja. Mooi verhaal, en technisch ook mogelijk.

Wij zijn in het Nodo team voorzichtig begonnen met een project dat hieraan werkt.
De hardware: Honeywell HR20 kranen. Als je geluk hebt dan past deze thermostaatknop op je bestaande afsluiter, zo niet dan moet je die vervangen.
In die HR20 bouwen we een RF module die op 866MHz werkt, en de Nodo's dus niet in de weg zitten.
De centrale Arduino is een Duemilanove, groter/krachtiger mag ook.
Op dit moment via USB verbonden met software in een lokaal draaiende Apache server.
Status: het werkt, maar er moet nog veel gebeuren.
Zo is het frontend niet erg fraai. Ook zijn we nog niet gelukkig met de USB verbinding, het zou mooier zijn als dat via Ethernet kan. Hiermee open je dan ook de weg om de server niet lokaal te draaien, maar bijvoorbeeld de Nodo Webapp hiervoor te gebruiken.
Kortom: veelbelovend project, met nog wel een heleboel technische stappen te gaan.

Dankzij feedback die ik ontving op de eerste plaatsing van deze teaser hier alvast een paar dingen om over na te denken.

A. het is niet goed voor een CV ketel als je hem aan het werk zet terwijl hij zijn warmte niet kwijt kan, bijvoorbeeld omdat alle radiator afsluiters dicht staan. Daarom moeten we ervoor zorgen dat er een goede bypass wordt aangelegd, die te allen tijde "open" is. Dit is makkelijker dan het klinkt: kies 1 redelijk grote radiator, en zet daar geen radiator thermostaat op maar een "gewone" afsluiter die je ALTIJD open laat staan.
B. Als we de CV ketel vanuit een Nodo gaan aansturen met een gewone aan/uit regeling, dan verlies je het voordeel dat veel moderne ketels tegenwoordig bieden: modulatie. Nu zijn er ook ketels die zelfstandig kunnen moduleren op basis van de temperatuur van aan- en afvoer water. Maar het is wel een punt om over na te denken. Mogelijk dat we met het OpenTherm project hier iets voor kunnen bedenken.
Hans
manjh
 
Berichten: 1173
Geregistreerd: 29 aug 2011, 14:39

Re: Centrale verwarming regelen

Berichtdoor rwijbenga » 10 jun 2014, 22:49

Ik heb een topic geopend waar we allemaal verder kunnen brainstormen.. Aangezien er al veel feedback op kwam...

http://www.nodo-domotica.nl/forum/viewtopic.php?f=35&t=2145
rwijbenga
 
Berichten: 344
Geregistreerd: 28 aug 2011, 14:58


Keer terug naar Nodo ontwikkelingen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron