nodo-domotica.nl

viervoudig 230V schakelen met de Nodo

Laat hier anderen je eigen gemaakte Nodo projecten zien.

viervoudig 230V schakelen met de Nodo

Berichtdoor manjh » 28 nov 2012, 17:41

In principe is het helemaal niet moeilijk om 230 Volt te schakelen met een Nodo. Gewoon een relais aan een WiredOut, en de rest is software.
Anders wordt het als je dit veilig wilt doen, dus een mooi gescheiden kastje met relais. En dan natuurlijk meteen vier. En hoe sluit je de stroomafnemers aan? Vastschroeven op het relais?

Ik wilde het eens netjes doen. Mijn Nodo is ingebouwd in een klein zwart kastje, en staat in het zicht naast de TV. Wat ik wilde schakelen zit in het kastje eronder.
Dus koos ik voor een klein standaard montagedoosje, te koop bij de bouwmarkt voor minder dan 2 euro.
Voor de relais kocht ik een standaard viervoudig printje bij de Chinees. Zelf bouwen kan ook, maar dit is goedkoper. Ik geloof dat ik er vijf Euro voor kwijt was, inclusief verzenden.
Voor het aansluiten van de stroomafnemers kocht ik twee dubbele opbouw kontaktdozen, per stuk ongeveer 2 Euro. Het leuke van dit model is dat ze inwendig apart bedraad zijn.
Klein stukje multiplex van 10 bij 20, en de hele handel past er netjes op.
Volgende vraag is natuurlijk: hoe verbind je nou die Nodo met dat relaiskastje? Je hebt aarde en +5V nodig, en vier stuursignalen. Zes draden dus. En dan ook nog liefst met stekkerverbinding.
De oplossing was eenvoudig: een gewone netwerk kabel. Ik kocht wat RJ45 chassisdelen (alweer bij de Chinees), en na enige huisvlijt lukte het me om er zes draadjes aan te solderen. Eigenlijk acht, twee voor "future use".
Ik verbind de Nodo met het relaiskastje met een standaard netwerk kabeltje. Wel even oppassen: niet verwisselen met de gewone netwerk aansluiting, en oppassen met cross cables.

Kortom, afgezien van de Nodo kostte dit projectje:
Attema montagedoosje: 1,85
relaisbordje: 5,00
stopcontacten: 4,30
RJ45 chassisdelen: 1,00 Euro (geschat)
Netwerk kabel, stukje hout, schroefjes en een paar uur knutselen reken ik even niet mee... :D
2012-11-27 17.18.21.jpg
De Nodo, met RJ45 en power aansluiting

2012-11-27 17.18.40.jpg
relaiskastje

2012-11-27 17.18.55.jpg
relaiskastje met vier geschakelde 230V aansluitingen

2012-11-27 17.19.37.jpg
De hele handel bij elkaar....
Hans
manjh
 
Berichten: 1172
Geregistreerd: 29 aug 2011, 14:39

Re: viervoudig 230V schakelen met de Nodo

Berichtdoor ankeveen » 28 nov 2012, 19:27

Leuk Hans gaan we zeker proberen, gr Hans S :idea:
ankeveen
 
Berichten: 39
Geregistreerd: 11 aug 2012, 13:20

Re: viervoudig 230V schakelen met de Nodo

Berichtdoor domogijs » 28 nov 2012, 20:46

Ziet er goed uit. Wordt een drukke kerst vakantie.....
domogijs
 
Berichten: 134
Geregistreerd: 04 sep 2011, 20:45

Re: viervoudig 230V schakelen met de Nodo

Berichtdoor Markie » 29 nov 2012, 20:12

je zou ook de wcd deksel kunnen nemen dan heb je geen losse wcds nodig
goed dan heb je er maar twee .

of pak een attema ak2 doos met een 4 voudig wcd deksel 1 kastje alles er op en er aan .

als je hem niet bij de bouwmarkt kan vinden geef maar een gil dan

mvg MArk
Arduino Ethernet W5100-netwerk shield
Arduino Mega 2560 ATmega2560-16AU
Nodo Ethernetshield
Software Nodo Mega SWACNC-MEGA-R739
4 x Slave Small SWACNC-SMALL-R739
Lichtslave,Weerstationslave,Meterkastslave,ketelslave.
Gebruikers-avatar
Markie
 
Berichten: 419
Geregistreerd: 11 jan 2012, 11:41

Re: viervoudig 230V schakelen met de Nodo

Berichtdoor manjh » 29 nov 2012, 20:42

Markie schreef:je zou ook de wcd deksel kunnen nemen dan heb je geen losse wcds nodig
goed dan heb je er maar twee .

of pak een attema ak2 doos met een 4 voudig wcd deksel 1 kastje alles er op en er aan .

als je hem niet bij de bouwmarkt kan vinden geef maar een gil dan

mvg MArk

IK snap niet helemaal wat je bedoelt. Het relaiskastje is inderdaad een attema.
De vier wcd's zijn gewoon twee standaard units uit de bouwmarkt. Omdat ze intern gewoon losse units zij, kan ik vier aansluitingen onafhankelijk schakelen.
Viervoudige wcd met intern aparte aansluitingen zou nog mooier zijn, maar heb ik niet gezien bij de gamma/praxis/karwei enzovoort...
Hans
manjh
 
Berichten: 1172
Geregistreerd: 29 aug 2011, 14:39

Re: viervoudig 230V schakelen met de Nodo

Berichtdoor Markie » 30 nov 2012, 20:00

ik bedoel deze deksel
deze heeft nu twee draden dus twee wcds op een draad maar na een modificatie kan je er zo vier van maken
https://www.elektroschakelmateriaal.nl/ ... -1178.html
en dan de ak2 las doos er onder daar je relais bordje in

groet Mark
Arduino Ethernet W5100-netwerk shield
Arduino Mega 2560 ATmega2560-16AU
Nodo Ethernetshield
Software Nodo Mega SWACNC-MEGA-R739
4 x Slave Small SWACNC-SMALL-R739
Lichtslave,Weerstationslave,Meterkastslave,ketelslave.
Gebruikers-avatar
Markie
 
Berichten: 419
Geregistreerd: 11 jan 2012, 11:41

Re: viervoudig 230V schakelen met de Nodo

Berichtdoor manjh » 01 dec 2012, 09:36

Markie schreef:ik bedoel deze deksel
deze heeft nu twee draden dus twee wcds op een draad maar na een modificatie kan je er zo vier van maken
https://www.elektroschakelmateriaal.nl/ ... -1178.html
en dan de ak2 las doos er onder daar je relais bordje in

groet Mark

Ok, nu snap ik wat je bedoelt.
Handig, maar het geheel wordt hierdoor wel een stuk hoger. Ook smaller natuurlijk.
En die prijs... 14 euro, tegen 4,20 voor die twee losse units!
Hans
manjh
 
Berichten: 1172
Geregistreerd: 29 aug 2011, 14:39

Re: viervoudig 230V schakelen met de Nodo

Berichtdoor Markie » 01 dec 2012, 16:39

Ja die prijs moet je niet naar kijken ik betaal inkoopsprijs met korting dan wordt het weer interesant

Mvg mark
Arduino Ethernet W5100-netwerk shield
Arduino Mega 2560 ATmega2560-16AU
Nodo Ethernetshield
Software Nodo Mega SWACNC-MEGA-R739
4 x Slave Small SWACNC-SMALL-R739
Lichtslave,Weerstationslave,Meterkastslave,ketelslave.
Gebruikers-avatar
Markie
 
Berichten: 419
Geregistreerd: 11 jan 2012, 11:41

Re: viervoudig 230V schakelen met de Nodo

Berichtdoor manjh » 02 dec 2012, 10:29

Markie schreef:Ja die prijs moet je niet naar kijken ik betaal inkoopsprijs met korting dan wordt het weer interesant

Mvg mark

Is dat lager dan 4,20...? En is er ook een variant zonder randaarde?
Hans
manjh
 
Berichten: 1172
Geregistreerd: 29 aug 2011, 14:39

Re: viervoudig 230V schakelen met de Nodo

Berichtdoor Markie » 02 dec 2012, 20:34

is alleen met randaarde te verkrijgen maar ja wat is daar op tegen tegenwoordig is alles geaard volgens de huidige normen

ja die prijs ik heb er zat van liggen dus das geen probleem

mvg Mark
Arduino Ethernet W5100-netwerk shield
Arduino Mega 2560 ATmega2560-16AU
Nodo Ethernetshield
Software Nodo Mega SWACNC-MEGA-R739
4 x Slave Small SWACNC-SMALL-R739
Lichtslave,Weerstationslave,Meterkastslave,ketelslave.
Gebruikers-avatar
Markie
 
Berichten: 419
Geregistreerd: 11 jan 2012, 11:41


Keer terug naar Show je Nodo

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron